Vitamina D – toate beneficiile sale pentru sănătate

Dupa lungile luni de iarna, cu totii suntem in deficit de Vitamina D. O vitamina indispensabila pentru functionarea armonioasa a corpului. Ce trebuie sa faci pentru a evita carentele? Si de ce ar trebui sa faci tot posibilul pentru a evita carentele?

80% din nevoile noastre de vitamina D sunt fabricate teoretic in straturile profunde ale pielii, sub efectul razelor UV B ale soarelui. Iar foarte multe studii recente atesta acest lucru-aceasta vitamina este extrem de pretioasa pentru a te proteja de numeroase boli.

Toate organele noastre poseda receptori pentru vitamina D, o dovada ca poate regla foarte multe functii. Dar daca nu are destula vitamina D la dispozitia sa, organismul va avea activitatea perturbata si o multime de probleme importante pot sa apara.

Pentru a evita deci carentele trebuie sa introduci in meniu, macrou, ansoa sau hering, sardine, dar si faimosul ulei din ficat de peste.

Poti profita si de sosirea primaverii pentru a te expune mai mult la soare.

Deci vitamina D joaca un rol foarte important in organism si poate preveni aparatitia unor boli curente.

Poate fortifia oasele. Favorizeza absorbtia intestinala a calciului si contribuie de asemenea la mineralizarea scheletului. Un bun nivel de vitamina D poate astfel sa previna osteoporoza la persoanele mai in varsta si rahitismul la copii.

Poate intari sistemul imunitar. Carentele in vitamina D te vor expune la infectii urinare si la otite. Joaca un rol imporant si in prevenirea bolilor auto-imune precum psoriazisul sau diabetul de tip 1.

Poate tempera astmul. Calciferolul, celalalt nume al vitaminei D este cel care poate activa genele implicate in secretarea de substante anti-inflamatorii. Poate diminua astfel astmul, induce un mai bun raspuns la tratament si mareste functiile stimulatorii cu 20%.

Protejeaza inima. Impiedicand calcifierea arterelor, le mentine supletea si poate sa combata hipertensiunea arteriala. Se pot preveni astfel riscul de a suferi de infarct si de AVC.

Poate preveni cancerul. S-a demonstrat faptul ca anumite tpuri de cancer- de colon, de plaman sau de ovare nu au o incidenta atat de mare in regiunile mai insorite. Anumiti cercetatori sugereaza o corelatie si cu cancerul de san.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?