Trebuie lucrat doar la autocontrol

Niciodată nu am fost de acord cu renunţarea la activitatea x doar pentru că a început să ocupe foarte mult timp sau energie. Observ o tendinţă foarte ridicată în a încerca să renunţi la ceva pe o perioadă de timp deobicei determinată, în care ţi-ai plănuit foarte frumos un target pe care vrei să-l respecţi cu foarte mare stricteţe.

Ai observat că nu te poţi despărţi de calculator şi că petreci foarte mult timp în preajma lui, fără să faci mare lucru. La ce te gândeşti? Voi face o pauză de o săptămână, nici măcar nu mă voi gândi la aşa ceva în toată această perioadă, sunt sigur că pot sta fără calculator o săptămână. Asta-i deja un pariu cu tine, să zicem că a trecut acea săptămână şi ţi-ai demonstrat că poţi trăii şi fără calculator, dar ce vei face în continuare? Vei continua ca înainte, sau vei putea să foloseşti calculatorul în mod regulat? Aici deja vorbim de autocontrol.

zigzagging.ro

zigzagging.ro

Exemple similare sunt, să nu aduc aminte de alcool, ţigări, jocuri de noroc.

Până la urmă, degeaba începi să pui anumite restricţii peste viaţa ta dacă nu vei putea continua aşa. Ce rost are să nu bei până nu mai poţi o săptămâna dacă după o lună o iei de la capăt?

Cred că şi acest aspect (autocontrol) trebuie stăpânit foarte bine, nu sunt în măsură de a da sfaturi, dar lucrurile făcute cu moderaţie cu siguranţă nu vor lăsa urme adânci asupra ta.

5 Comments

 1. Răspunde

  Autocontrolul ține de voință, voința tine de încrederea în tine. Câta încredere ai în tine că nu te vei reapuca de acțiunea „x” ? – Așa scrie pe un caiet de-a lui bunicul. Așa cred și eu. Mereu îmi pun această întrebare când decid sa ma apuc de ceva, sau să ma opresc din ceva.

 2. Răspunde

  Eu exact în aceste cuvinte mă găsesc acum, după ce am fost ‘obligat’ de împrejurări să-mi reactivez contul de pe Facebook. Deși îmi propusesem să nu îl mai activez vreodată. Nu cred că poți să ai autocontrol până nu înțelegi tot ce implică ceea ce urmează să faci, sau ai făcut.

 3. Răspunde

  cred ca ar trebuii dezvoltat mai mult acest subiect atat de sensibil, dependentele personale rele.Cred ca avem si din acelea bune…Oricum bine punctat in acest articol.

 4. Răspunde

  Autocontrol … ceva ce toti cautam dar nu gasim, desi il avem, dar nu stim cum sa-l descoperim si sa-l dezvoltam. Trebuie tarie de caracter aici, vointa si un motiv bun pe post de temelie, altfel nu rezolvi nimic!

 5. Răspunde

  Ai dreptate. Am cativa prieteni care se simt mandri ca renunta la alcool sau tigari pentru 1-2 saptamani. Sunt perioade care nu au importanta, este necesar sa lucrezi mult mai mult la autocontrol daca vrei rezultate pe termen lung.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *