Ține cont de asta înainte de a lua un credit

Foarte mult timp am fost total impotriva creditelor sau imprumurilor de orice fel, indiferent daca vorbim de credite pe 30 ani de la banci, de un credit rapid sau de un imprumut de la un prieten. Mi s-a parut tot timpul ca daca esti o persoana suficient de organizata si cu un minim de educatie financiara nu vei avea nevoie niciodata de un credit. Ei bine, m-am inselat, se pare ca situatiile neprevazute nu prea tin cont de aspectele astea.

Ideea e sa ai tot timpul niste bani pusi deoparte, in caz de orice. In situatia mea, lucrul asta a fost de ajutor dar nu suficient fiindca am avut nevoie de o suma ceva mai mare, de aceea am apelat la un credit nevoi personale care m-a ajutat sa-mi rezolv rapid problemele.

Ia un credit in functie de salariul tau

E o vorba destul de veche dar care se aplica si in ziua de azi, anume ”nu te intinde mai mult decat ti-e plapuma”. Tine cont de salariul pe care il ai si, totdata, de totalul cheltuielilor tale lunare si in functie de calculele acestea ia un credit pe care sa iti permiti sa-l platesti. Se recomanda ca gradul de indatorare sa nu depaseasca 50%. Un procent mai mare de atat nu ar trebui sa fie acceptat nici de banca dar nici de clienti.

Trebuie sa stii toate detaliile

In cazul unui credit pe firma dar si al unuia pe persoana fizica exista foarte multe variabile, printre care moneda, perioada de indatorare si dobanda.

In primul rand, lucrul pe care eu il recomand cel mai tare daca ai nevoie de un credit, este sa te imprumuti in aceeasi moneda in care ai salariul, astfel nu vei fi afectat de cursul de schimb valutar.

Un lucru pe care probabil il stiti cu totii este ca atunci cand perioada unui credit este mai mica si dobanda este mai mica. De obicei, creditele de nevoi personale au o durata de 3-5 ani iar cele ipotecare depasesc si 10-15 ani.

Dobanda fixa sau variabila. Aici e de la sine inteles ca toti ne dorim o dobanda fixa pentru creditul nostru, astfel nu va exista posibilitatea ca suma pe care o avem de platit sa creasca de la luna la luna. Conditiile pentru obtinerea unui credit cu dobanda fixa sunt mult mai dure decat in cazul unuia cu dobanda variabila, insa va fi mult mai sigur pe termen lung pentru tine daca reusesti sa obtii unul fix.

 

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *