Puritatea apei din mun. Petrosani

Când eram mic mi se tot zicea că apa noastră, cea din Petroşani ar fi una dintre cele mai bune. Curată şi bună la gust. Gustul l-am testat de multe ori pe propia mea piele, ţin minte că pe vremea când mergeam la ţară nu puteam să beau apă de la izvoarele şi fântânile de pe respectivele meleaguri.

Avea un gust care te făcea să scuipi instant, probabil sunt mulţi care au experimentat asta. Nici măcar pentru a te spăla pe cap nu era bună, îţi rămânea părul foarte aspru, apă de doi lei. În fine, se zice că ar mai avea şi alte substanţe minerale care nu ar fi prezente în apa de munte, deci mai are şi plusuri apa din zonele de câmpie.

Trecând peste amintirile mele, m-am interesat puţin de campania făcută de Aqua Carpatica, aşa că am primit şi eu nişte teste pentru a vedea dacă apa pe care o consumăm noi, petroşănenii şi nu numai este pură cum se zice.

Şi da, testul a demonstrat că avem o apă cu un număr de nitraţi foarte scăzut. Nitratii ăştia apar în general din cauza omului, acolo unde cantitatea de nitraţi/l este foarte crescută, înseamnă că acolo a intervenit omul. Aceştia apar deobicei din îngrăşământul folosit în agricultură, ei se dizolvă din cauza precipitaţiilor, iar mai apoi ajung în sursele de apă, în general în fântâni, izvoare sau chiar râuri. Cu cât se poluează apa mai mult, cu atât nivelul concentraţiei de nitraţi va fi mai mare în paharele noastre.

Dar cu ce ne încurcă nitratii ăştia până la urmă? Păi răspunsul este relativ simplu. Dacă consumăm frecvent apă care conţine un număr de nitraţi peste limita admisă s-ar putea să întâmpinăm următoarele probleme: hipertenisune, disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicaţii, cianoză severă, dar în timp pot apărea şi altele mai grave, de exemplu cancerul.

Până la urmă nu sunt aşa răi nitratii ăştia, dar în momentul în care îi consumăm în mod regulat treburile se schimbă.

Personal m-am dus la câteva surse de apă făcând testul primit de la Aqua Carpatica, iar rezultatul m-a uimit. Oriunde l-aş pune acesta nu se colorează absolut deloc, asta însemnând că avem o apă cu o concentraţie de nitraţi/l de maxim 5 mg/l, şi dacă stăm să ne luăm după testele obţinute în alte oraşe, noi chiar stăm bine, ba chiar foarte bine.

Pentru cunoscători voi pune aici zonele de unde am testat apa:

 • Apă potabilă: str. Maleia, str. Unirii, str. General Vasile Milea, Liceul de informatică
 • Râuri: Maleia, Jieţ
 • Izvoare: cele două izvoare din apropierea Insemex

Apa potabila Valea Jiului

Din toate testele pe care le-am făcut mai sus, a reieşit că avem o apă cu o concentraţie scăzută de nitraţi, testul nu s-a colorat absolut deloc, acesta rămânând la culoarea iniţială.

APA DIN COMERŢ NU ESTE NEAPĂRAT MAI BUNĂ. Să luăm la puricat marile branduri din domeniu. Borsec 5 mg/l, Dorna 6.3 mg/l, Bucovina 5 mg/l, Izvorul Minunilor 2.5 mg/l, dar, spre exemplu, o apă distribuită sub brand propriu de Billa are în jur de 30 mg/l.

În cazul în care doriţi să testaţi şi dumneavoastră apa de la robinet, dar nu găsiţi testul în marile magazine, mă puteţi contacta şi vă pot oferi eu.

Update:

Dacă doriţi să folosiţi aceste teste, vă rog, ba chiar insistent, să nu faceţi ca în imaginea de mai jos.Puritatea apei in Valea Jiului - ASA NU

14 Comments

 1. Răspunde

  Super, macar de ar fi toate produsele de pe piata romaneasca tot asa…

 2. Răspunde

  am auzit ca nu prea sunt valabile testele astea… nu dau aceleasi rezultate la aceasi apa…

 3. Răspunde

  In concluzie nici apa nu mai este buna, nu? Mancarea toata este cancerigena, apa se pare ca si ea, mai traim sau nu?! Eu zic ca este un pic de manipulare si de-o parte, si de cealalta…

 4. Răspunde

  Am băut apă și din Petroșani, și din Vulcan. Într-adevăr, are un gust groaznic (am luat cred că vreo 10 sticle de apă plată de la magazin), dar ca puritate, este foarte bună. Cred că se bate cu cea de la mine, de la Caracal, că și asta este bună (nu numai la puritate, ci și la gust) :D.

 5. Adi

  Răspunde

  Cum aș putea face să primesc și eu aceste teste?

 6. Răspunde

  Am realizat si eu cateva teste primite de la Aqua Carpatica. Rezultatele pot zice sunt prea urate, oricum, sunt bucuros ca apa de la robinet inca sta bine 🙂

 7. Pingback: Celor de la ZVJ le place sa induca localnicii in eroare - Luci Florescu

 8. Răspunde

  Te-ai gandit, macar o secunda, ca motivul pentru care testele tale nu s-au colorat deloc ar putea fi generat de utilizarea incorecta a acestora? Ne impacam bine cu critica dar cred ca, pana sa tragi o concluzie despre activitatea unui ziar care apare, zi de zi, inca din anul 2008, ai mai avea ceva biblioteci de citit?

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Mai am cateva biblioteci de citit, intradevar. Insa cum spuneam si eu in articol, nu stiu cine nu a utilizat corect instructiunile. Ba mai mult, va pot demonstra ca am avut mai multe corespondente cu cei care mi-au distribuit testele, si da, mi-au confirmat ca testele sunt ok si le-am folosit in mod corespunzator.

   Si nu cred ca are relevanta faptul ca ziarul apare, zi de zi, inca din anul 2008. Greseli se intampla si la casele mai mari, nu credeti? 🙂

  • Cititor ZVJ

   Răspunde

   Domnule Catalin, tin sa va zic ca si eu am facut testele acelea. Si din pacate ati demonstrat ca nu prea aveti treaba cu internetul, pana acum trebuia sa fie public un raspuns la o asemenea acuza.

   Informatiile de pe ZVJ sunt false.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *