Pasionat de al Doilea Razboi Mondial

Chiar în această dimineaţă când am vrut să pun mâna pe cartea pe care abia am început să o citesc am făcut o constatare. Ador să citesc cărţile care au legătură cu al Doilea Război Mondial. Nu războiul în sine mă fascinează, ci mai exact viaţa celor care au trăit în acele timpuri, felul lor de a trăi, dar mai ales, cum se descurcau şi ce gândeau în momentele acelea critice.

Cum sa ma sinucidAm avut norocul să citesc cărţi care descriau atât viaţa de prizonier, de locuitor al Germaniei naziste, dar chiar şi a soldaţilor, care nu sunt chiar atât de negri şi duri pe cât ne erau descrişi în filme.

Am rămas cu multe lucruri după citirea acestora, şi de ce să mint, în unele momente am fost de-a dreptul îngrozit.

Am făcut şi o mică listă cu cărţile:

1. Omul în Căutarea Sensului Vieţii – Viktor Frankl. Este prima carte care prezintă viaţa din al Doilea Război Mondial pe care am citit-o. După terminarea ei, chiar am scris un articol aici pe blog în care am descris cum şi un prizonier al erei lui Hitler îşi iubea existența, iar acum, în timpurile noastre, a apărut un nou trend, sinuciderea.

2. Hoţul de cărţi – Markus Zusak. Şi cartea asta mi-a plăcut extrem de mult. Nu are ceva foarte aparte faţă de altele, dar m-a fascinat felul de a trăi a unei familii obişnuite care dorea să salveze soarta unui evreu. Şi ştim cu toţii ce au păţit cei care încercau să facă un asemenea lucru, şi totuşi, au riscat.

3. Blindatele Morţii – Sven Hassel. Aici totul este descris din postura unui soldat. Cu seria lu Sven Hassel chiar am avut o problemă, nu am ştiut că este o ordine, aşa că mi-am luat 3 volume care sunt pe sărite. Bine totuşi că am nimerit primul volum.

4. Mein Kampf – Adolf Hitler. Nu am terminat-o, am găsit să o citesc online, trebuie să văd cum decurgeau lucrurile şi de partea cealaltă a baricadei.

Ce urmează în continuare? Cel mai probabil voi continua toată seria lui Sven Hassel şi voi termina cu Furtuna Războiului de Andrew Roberts.

8 Comments

 1. Răspunde

  Cel mai mult din acea vreme ma pasioneaza ascensiunea lui Hitler si felul in care a reusit sa manipuleze o masa importanta de oameni pentru a-si atinge scopurile.

  Si Holocaustul este foarte interesant. Exista si un film ce l-am vazut recent “Schindler’s list”, ce explica perfect viata din acea perioada dura.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Da, si ascensiunea lui Hitler mi-a placut enorm, dar nu am gasit in cartile prezente prea multe, am citit mai multe infromatii din diferite surse, acum nu stiu cat de relevante sunt.

   • Luci Florescu

    Răspunde

    Ah, si mersi de film, chiar maine o sa ma uit la el.

 2. Răspunde

  Daca tot se vrbeste de al doilea razboi mondial accensiunea lui Hitler se datoreaza faptului ca a semnat un pact cu diavolul, altfel nu avea cum sa reziste atatea ani la conducere. Sa nu uitam cate atentate au fost la adresa lui si niciunulnu a reusit…

 3. Răspunde

  Citeste colectia Sven Hassel cu incredere. Din tot ce am citit este una dintre cele mai bune descrieri ale atrocitatilor unui razboi din care nimeni nu are nimic de castigat singura lupta justificata fiind cea pentru supravietuire, tragicul multor situatii fiind descrise cu un umor extraordiar chiar daca negru uneori. Am citit si eu cartile cam cand aveam varsta ta … imi aduc aminte ca ca prin clasa a X-a am citit prima carte. 🙂

  Aceasta este ordinea:

  Legiunea blestemaților (De fordømtes Legion) – 1953
  Blindatele morții (Døden på Larvefødder) – 1958
  Camarazi de front (Frontkammerater) – 1960
  Batalion de marș (Marchbataillon) – 1962
  Gestapo (Gestapo) – 1963
  Monte Cassino (Monte Cassino) – 1963
  Lichidați Parisul (Likvidér Paris) – 1967
  General SS (SS-Generalen) – 1969
  Imperiul iadului (Kommando Reichsführer Himmler) – 1971
  Moarte și viscol (Jeg saa dem dö) – 1976
  Drum sîngeros către moarte (Glemt af Gud) – 1977
  Curtea marțială (Krigsret) – 1979
  Închisoarea OGPU (GPU-Fængslet) – 1981
  Comisarul (The Commissar) – 1985

  Si ar fi bine sa o respecti pentru ca este cronologica. 😉

  Succes!

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Si mie imi place cum este descris totul, in unele cazuri chiar am zambit foarte larg.

   Am vazut ca pe Wikipedia aceea este ordinea, dar ironia sortii face ca pe cartea Blindatele Mortii sa scrie volumul 1.

 4. Răspunde

  Depinde de la ce editura sunt aceste carti! Cele mai ok au fost cele din colectia “Comando” de la Nemira. Le gasesti rar si doar prin anticariate sau anticari. Am incercat si eu sa imi refac colectia pe care am imprumutat’o pe la unii altii si “au uitat” sa le mai returneze … am gasit cateva … insa nu toate deocamdata. Cauta pe Okazii sau alte site’uri de gen … le gasesti destul de ieftine si intr’o stare acceptabila.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Si astea pe care le-am primit tot de la editura Nemira sunt.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *