Parada traditionala de 1 decembrie, nu ca m-ar deranja

Acum ceva timp eram aproape convins că doresc să continui, după terminarea liceului, o academie militară. Nu prea conta care, dar ca să fiu mai precis, m-am gândit că este o chestie foarte tare să încerc să întru la AFT din Sibiu, doar de acolo vine şi al nostru domn preşedinte, Klaus, nu?

Însă m-am lecuit, de-a binele pot spune. Am urmărit cam tot ce era de urmărit pe YouTube cu privire la această academie militară, iar din 3 clipuri cel puţin unul era cu o paradă militară. Este aproape imposibil să driblezi o astfel de paradă, chiar într-o imensitate, aşa cum este YT.

Se fac parade militare în fiecare lună, nu cred că este lună în care să nu fie cel puţin o defilare. Tot timpul se găseşte o sărbătoare, sau mai bine spus, tot timpul mai moare câte cineva şi este necesar să i se facă o înmormântare cu onoruri militare, aşa, ca la carte.

Având atâtea parade, sunt curios cei ce sunt protagoniştii acestora, adică cum se simt să audă aceeaşi fanfară de zeci şi zeci de ori, să meargă prin frig etc. Dar no, nu mă bag, ei au depus jurământul militar, deci trebuie să-şi slujească patria.

Mâine este 1 decembrie, ziua naţională. Deja totul este pus la punct pentru parada militară special organizată pentru această zi. Vor exista ca în fiecare an aceleaşi utilaje îmbătrânite, toate lustruite la mare artă pentru a putea să fie admirate de către trecători.

Dar la asta mă gândeam eu acum, oare chiar aşa de mult suntem interesaţi de astfel de utilaje? Până la urmă, dacă stăm bine să ne gândim, ele au fost create cu un scop, iar cu siguranţă acela nu este pentru a defila pe străzile capitalei.

În ultimele luni s-a tot vorbit despre război, ei bine, eu aş vrea să văd aceste utilaje şi echipamente tot mai rar, sau mai bine zis, deloc. Vreau doar să-şi facă treaba, asta în caz de probleme, în rest, să stea în baza lor de antrenament. Şi oricum, la cum arată, având în vedere la ce se poate face astăzi, echipamentul armatei noastre lasă mult prea mult de dorit.

Degeaba defilăm cu ele, oricum sunt nişte grămezi de fier vechi care nu prea mai pot da randament astăzi.

Acum să fim serioşi, ce am face în caz de război cu armata noastră?

8 Comments

 1. Răspunde

  Pe mine nu ma deranjeaza…poate nu sunt cele mai moderne tancuri si “masini”, dar decat nimic sunt bune si acestea. In plus, soldatii romani sunt bine pregatiti si au facut fata in destule operatiuni in strainatate. Oricum, prin aceste parade oamenii isi reamintesc de faptul ca “nu sunt singuri”, ca are cine sa-i protejeze in caz de razboi…si eu cred ca acest lucru conteaza, deoarece in inimile unora aceasta speranta “sadeste” un “sambure” de patriotism.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Iti da tie un asa mare aer de siguranta ca urmaresti o parada militara? Pe mine ma lasa rece, o buna perioada de timp eram topit dupa aceste parade, dar acum nu vreau sa le mai vad.

   • Răspunde

    Nu m-am referit la mine, ci in general Mai ales la copii mici…poate cand vad astfel de parade isi doresc sa devina soldati, iar cand au varsta necesara unii dintre ei chiar se inroleaza. Si cred ca acesta este un lucru bun, deoarece siguranta unei tari este esentiala…oricat de “slaba” ar fi pregatirea tehnologica, conteaza.

    • Luci Florescu

     Răspunde

     Cei mici cu siguranta vor pleca de acolo cu gandul sa se faca soldati, este normal. Doar ca pentru ceilalti, care au putina ratiune, jucariile alea nu ajuta la nimic. Cat am rezista intr-un razboi, sa fim seriosi. Ne termina asta in cateva ore.

     Dar nu doar la asta fac eu referire, nu mi se pare normal ca un utilaj, echipament sau un instrument de ucis sa umble pe strazile unui oras, iar ele sa fie urmarite cu satisfactie. Nu, alea trebuie sa nu fie vazut de noi, doar trebuie sa stim ca exista, in rest sa stea la locul lor.

 2. Răspunde

  Vad ca se poate vota de mai multe ori. Dupa ce am pus comentariul s-a dat refresh la pagina si am avut iar posibilitatea sa votez….deci un vot de la “Nu ma deranjeaza” poti sa il scazi. 🙂

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Abia acum am observat, in fine, l-am scos de tot. Cine vrea sa-si exprime parerea are posibilitatea sa lase un comentariu. 😀

 3. Tim

  Răspunde

  E bine ca se tin parade, e si un bun prilej de antrenament si de aducere aminte pentru armata… si nu numai, zic eu.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *