Parada traditionala de 1 decembrie, nu ca m-ar deranja

Acum ceva timp eram aproape convins că doresc să continui, după terminarea liceului, o academie militară. Nu prea conta care, dar ca să fiu mai precis, m-am gândit că este o chestie foarte tare să încerc să întru la AFT din Sibiu, doar de acolo vine şi al nostru domn preşedinte, Klaus, nu?

Însă m-am lecuit, de-a binele pot spune. Am urmărit cam tot ce era de urmărit pe YouTube cu privire la această academie militară, iar din 3 clipuri cel puţin unul era cu o paradă militară. Este aproape imposibil să driblezi o astfel de paradă, chiar într-o imensitate, aşa cum este YT.

Se fac parade militare în fiecare lună, nu cred că este lună în care să nu fie cel puţin o defilare. Tot timpul se găseşte o sărbătoare, sau mai bine spus, tot timpul mai moare câte cineva şi este necesar să i se facă o înmormântare cu onoruri militare, aşa, ca la carte.

Având atâtea parade, sunt curios cei ce sunt protagoniştii acestora, adică cum se simt să audă aceeaşi fanfară de zeci şi zeci de ori, să meargă prin frig etc. Dar no, nu mă bag, ei au depus jurământul militar, deci trebuie să-şi slujească patria.

Mâine este 1 decembrie, ziua naţională. Deja totul este pus la punct pentru parada militară special organizată pentru această zi. Vor exista ca în fiecare an aceleaşi utilaje îmbătrânite, toate lustruite la mare artă pentru a putea să fie admirate de către trecători.

Dar la asta mă gândeam eu acum, oare chiar aşa de mult suntem interesaţi de astfel de utilaje? Până la urmă, dacă stăm bine să ne gândim, ele au fost create cu un scop, iar cu siguranţă acela nu este pentru a defila pe străzile capitalei.

În ultimele luni s-a tot vorbit despre război, ei bine, eu aş vrea să văd aceste utilaje şi echipamente tot mai rar, sau mai bine zis, deloc. Vreau doar să-şi facă treaba, asta în caz de probleme, în rest, să stea în baza lor de antrenament. Şi oricum, la cum arată, având în vedere la ce se poate face astăzi, echipamentul armatei noastre lasă mult prea mult de dorit.

Degeaba defilăm cu ele, oricum sunt nişte grămezi de fier vechi care nu prea mai pot da randament astăzi.

Acum să fim serioşi, ce am face în caz de război cu armata noastră?

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *