Orientarea profesională

Fiind la vârsta de 16 ani, probabil ar trebui să știu ce drum să aleg în continuare, ce meserie doresc să urmez și să o fac și din plăcere, am vorbit  într-un articol despre asta și consider că este așa cum a-ți spus și voi, fie plăcerea cât de mare dar nu poți trăi numai din plăcere sau doar cu plăcere. Ar trebui să mă gândesc la ceva care să le îmbine pe amândouă, problema este că meseriile la care m-am gândit eu sunt cam așa, bine plătite și nu îmi plac, prost plătite și îmi plac, nu am găsit ceva de mijloc, ceva să îmi fie bine din ambele puncte de vedere. Chiar nu știu ce aș putea să fac, stau și mă gândesc uneori ore în șir la ce voi face eu peste 10 sau 20 de ani, oare voi fi programator sau voi ajunge un gunoier? Am o senzație tare urâtă, îmi întreb colegii ce vor să facă, unii sunt în aceeași situație ca mine iar alții au găsit ceva pe care vor să se axeze, probabil ar fi trebuit și eu să știu în acest moment ce să fac.

Oare să nu existe chiar nimic și pentru mine, ceva ce să îmi convină? De exemple nu am nevoie, cunosc oameni care au meserii frumoase, bine plătite și îi consider un exemplu foarte bun, deci exemple există doar că nimeni nu îți spune deobicei cum au ajuns ei în acea situație, mai exact cum au reușit ceea ce și-au propus… Pe blogul meu intră oameni și oameni, copii care sunt în situația mea până la antreprenori de succes, pensionari (mai rar dar sunt), dar și oameni obișnuiți care și-au găsit un loc bun de muncă. Astăzi am două întrebări pentru voi, una pentru cei din situația mea și una pentru ceilalți care și-au găsit locul dorit de muncă.

1. Cum te vezi în 10 ani și cum încerci să îți alegi o meserie ? (situația mea 🙂 )
 2.La vârsta mea aveați o idee despre viitor? Dacă nu, cum va venit inspirația si când?

15 Comments

 1. Răspunde

  Pai as vrea sa lucrez undeva in domeniu IT … acum depinde ce imi rezerva viitorul .

 2. Răspunde

  Nu sunt foarte departe de varsta ta (17ani si jumatate), anul trecut nu m-am gandit si sincer nici acum nu ma gandesc. Stiu sigur ca vreau sa fac ceva ce imi place dar din care sa iasa bani. Posibil sa plec din tara, UK, Cipru nu stiu exact.

 3. Răspunde

  Depinde acum de puterea de munca , in Romania sa stii ca sunt o multime de copii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani , care scot bani frumosi din site-uri , unii s-au axat pe web design , codding etc … Am cunoscut pusti din astia si am ramas placut impresionat ca la varsta lor au reusit sa castige si sa aduca bani frumosi in casa

 4. Răspunde

  Eu am 15 ani si la fel ca Alexandru m-am gandit sa lucrez undeva in IT .

 5. Răspunde

  Sincer , eu nici la varsta de 22 de ani nu stiu ce sa fac . Am incercat multe pana acum , dar nimic care sa ma incante…

 6. Răspunde

  in 10 ani ma vad cu facultatea terminata si undeva sus cu blogul, am inceput de la varsta de 15 ani sa scot bani din online, in 10 ani cred ca o sa fie mai bine :D:D:D

 7. Răspunde

  N-am sa raspund la intrebarile tale pentru ca nu mai sunt in situatia ta. Probabil la varsta asta nu as fi gandit atat de matur.

  Din felul cum scrii, crede-ma, vei avea succes. Si nu neaparat in jurnalism, ci in ce iti vei dori, pentru ca iti pui problema, iar multi oameni de varsta ta nu o fac.

  Iti recomand sa incepi cu un job in vanzari. Te vei cali. Apoi, poti incerca management. La mine asa au decurs lucrurile. Nu stiu daca e calea potrivita si pentru tine, insa poate fi o optiune.

  Succes!

  • Răspunde

   Multumesc mult Gabriel, voi lua in considerare sfaturile tale:) cat despre intrebari, vad zilnic oameni realizati, care au o viata frumoasa, etc, iar eu stau si ma gandesc cum va fi a mea…

  • Răspunde

   corect, si eu intr-o oarecare masura am inceput cu un training in vanzari. Sigur, la mine n-a fost sa fie, nu sunt facut sa conving oamenii sa cumpere, dar mi-a prins bine. Apoi m-am bagat in IT, asta mi-a placut de mic si mai apoi mi s-a deschis o usa spre televiziune. Probabil ca asta voi face si de acum incolo…

 8. Răspunde

  cand eram mic copil , vroiam foarte mult sa devin fotbalist :)) dar acum totul s-s dus , nu am habar cum voi fi peste 10 ani de acum !

 9. Răspunde

  Cand o sa ajungi in clasa a 12-a, inainte de bacalaureat vei sti ce vrei sa faci de fapt pentru ca trebuie sa iti alegi o facultate. Eu cam pe atunci am stiut si ma rog, ma ajutase si profilul.

 10. Răspunde

  In Romania nu se pot indeplini vise in situatia de acum… poate ceva in strainatate…

 11. Răspunde

  In orice tara se poate indeplini vise, eu peste 10 ani vreau sa fiu anteprenor si cred ca ma voi orienta spre magazine online deoarece castigurile sunt foarte mari. Fac import, aduc de la chinezi si vand in diferite tari produse cu un comision mai mare. Sincer chiar nu stiu unde ma vad peste zece ani, poate voi fi un gunoier, poate voi fi un anteprenor poate nu voi mai fi deloc, cine stie.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *