Obsedați de Cluj, Cluj, Cluj!

Menționez faptul că scriu cu o oarecare frică aceste rânduri, nu știu ce mi se poate întâmpla când voi călca pe meleagurile clujene, dar am ceva în mine care merită spus. Bine, așa consider eu, acum sigur clujenii adevărați mă vor lua la rost, dar n-au decât, așa este, au o iubire față de acest oraș nemaintâlnită, serios.

ClujSă fie doar prea multă iubire? Posibil.

Trecând peste această minunată introducere, nu am putut să nu sesizez faptul că actualii clujeni promovează foarte mult orașul, însă nu știu dacă este corect formulată expresia “foarte mult”, zic asta pentru că de cele mai multe ori nu este așa, “foarte mult” se transformă în exagerat. Iar orice lucru care se face exagerat devine…, da, exact!

Când vorbesc de această categorie de persoane mă refer strict la cei care văd doar părțile pozitive ale Clujului, cei care utilizează estetica urâtului în situații nepotrivite, cei care cred că doar în inima Transilvaniei se poate, cei care cred că în Cluj se dă ora exactă, dar nu doar în România, ci în toată Europa asta, cât o fi ea de mare.

Nu știi cum să recunoști un obsedat de reședința județului Cluj? Păi stai așa, îți explic eu, sunt specialist în depistarea lor.

Să o luăm ușor. În primul rând, îți place foarte mult un bar care este spre exemplu la Vaslui (sper că nu), povestești despre el, vai ce fain este, chestii, șmecherii. Dar nu termini de povestit că al nostru clujean sare de pe scaun și îți enumeră încă 3 baruri care sunt mult mai faine decât ăla din Vaslui. De aici nu se mai oprește, îți dă toate informațiile de care probabil nu ai nevoie, însă tu nu ai cerut o nouă recomandare, tot ce ai avut de spus era că ai fost la un bar fain în Vaslui.

Nu știu dacă ați sesizat chestia asta, dar eu am remarcat-o de foarte multe ori.

Să nu mai zic că la Cluj este cel mai fain loc de trăit din toată țara. Exclus altundeva, nicăieri nu se trăiește ca la Cluj, ok?

Bine, în categoria să nu mai zic mai intră și altele, precum că aici avem cel mai șmecher parc, cea mai bogată istorie, cel mai mare escape room, cele mai renumite hoteluri, cei mai tari bicicliști, cel mai bine organizat oraș, iar nu în ultimul rând, cei mai faini oameni. Bine, la ultimul punct nu-i prea pot contrazice, însă nici să zici că-s cei mai tari nu e chiar cel mai corect, nu?

Și în loc de concluzie, dragi obsedați de Cluj, scuzați-mi adresarea atât de dură, dar nu mă faceți să iubesc un oraș doar prin simplul fapt că încercați să mă influențați.

Și da, vă aștept aici, aveți dreptul la replică! 🙂

18 Comments

 1. numefictiv

  Răspunde

  Fii liniștit, Timișoara e aproape!

 2. Răspunde

  Clujul este celebru doar prin faptul ca ni l-a daruit pe cel mai mare clujean al tuturor timpurilor – Vasile Manu.

 3. Tea

  Răspunde

  Eu am stat 23 ani in Cluj dar dragii mei Cluju s-a cam imputit de 7 ani incoace. E o corcitura plina de arabi indieni si toate natiile care fac pe smecherii in Ro ca au bani da acas’ la ei is ghiocei..
  de 1 an si jumatate m-am mutat in Tg Mures iar daca ar fi sa vorbesc frumos de un oras acesta ar fi, nu m-as intoarce la Cj pt nimic in lume.
  cei care il promoveaza asa mult poate au obloane si nu au orizonturile deschise. Ai dreptate Luci si bine ai zis-o!

   • Tea

    Răspunde

    Luci cum pot face sa primesc email cand cineva raspunde la comentariul meu? Sry da nu prea le am cu blogurile 😀

    • Răspunde

     Buna, Tea! Nici nu puteai sa te abonezi, nu stiu cum se face, dar din greseala am dezactivat acea functie.

     Multumesc ca mi-ai atras oarecum atentia, acum este din nou activat acel plugin, vezi detaliile sub casuta de trimitere a mesajelor.

     • Tea

      Merci 🙂

 4. Batranu

  Răspunde

  Lasa Luci, trece…sa nu mai fii suparat!

 5. AndyM

  Răspunde

  Nu te stiu, nu te cunosc, am trait cativa ani in Timisoara, acum stau in Cluj napoca, dar crede-ma, ca nimeni, dar absolut nimeni nu se compara cu falosenia timisorenilor.
  Ei se cred perfecti, si nu renunta nici in ruptul capului ca Timisoara este fara dar si poate, cel mai frumos oras. Insa sti cand spun asta? In timp ce se afla in piata operei. In rest nu prea au ce lauda. Pun mereu poze din piata operei si spun ca-i cel mai frumos oras din tara, insa ignora faptul ca acela este singurul loc cat de cat ok din oras. Timisoara nu-i lipsita de probleme, de minusuri, ba chiar au foarte-foarte multe insa ei sustin sus si tare “Nu conteaza, tot banatu-i fruncea”. La ei nu conteaza ca tot centrul, majoritatea parcurilor si spitalele apartin tiganilor si interlopilor care fac ce vor (citeste despre cazul in care un interlop a dat afara un copil din spital). Nu conteaza, tot banatu-i fruncea.

  • Răspunde

   Inseamna ca nu ai prea fost prin Arad sau Oradea! 😀 Nici cu aradenii sau oradenii nu mi’rusine deloc la capitolul mandrie gratuita!

  • Răspunde

   Primul articol exprima ceea ce trebuie, nu credeam ca voi mai gasi persoane care vad Clujul dintr-o alta perspectiva 🙂

   • Răspunde

    Am avut ocazia ca prin anii ’90 si pana pe la jumatatea anilor 2k sa ajung destul de regulat in Cluj avand relatii de afaceri cu firme de pe acolo. Cunosc bine Clujul din acei ani si imi aduc aminte de multe ori cu nostalgie de gradinile lor boeme de vara care de obicei erau ascunse vederi amplasate fiind in curti interioare bine umbrite unde iti gaseai tihna si linistea la ceva de baut sau mancat. Strazile erau civilizate si linistite, traficul suficient de ordonat, oameni cu care interactionam la nivel de afaceri erau destul de reci insa concentrati pe ceia ce fac si faceau bine. Acum din pacate Clujul a ajuns o buda si cred ca asta este cea mai buna descriere, pentru ca in primul rand sa umplut de tot soiul de natii printre care predomina mai ales moldovenii, de multe ori avand sansa de a auzi dulcele grai moldovenesc in loc de cel ardelenesc de ai impresia ca esti mai degraba in Moldova Noua a ardealului. Nu vad mari diferente intre a sta in traficul din Bucuresti sau in ala din Cluj, cum nu vad ce este diferita nici teapa! Din pacate mitul bate realitatea si in cazul dat si aia e.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *