Manualele scolare trebuie sa moara, dar mai bine, sa se reinventeze

După 12 ani de şcoală pot să-mi dau şi eu cu părerea despre manualele pe care le-am avut de-a lungul anilor în ghiozdan. Manuale primite în mod gratuit până în clasa a X-a, iar, ulterior, din clasa a XI-a acestea necesitând a fi cumpărate de către elevi. Bineînţeles, şcoala nu mai este obligatorie, deci nu mai dăm şi manuale.

ScoalaCărţile astea, pe lângă că sunt nasoale, nu mi se pare că te ajută să dai randament maxim, ba mai mult te încurcă. Decât să mă uit în manualul de matematică care are ca exemple exerciţii care s-au dat la admiterea de la ASE (pe când mai era admitere), mai bine prefer să-mi caut alte exerciţii online. Serios vorbind, sunt exerciţii luate cu data mai mică de 2000, majoritatea din perioada 97-98. Păi la cum oscilează materia de la un an la altul sunt sigur că mai sunt de actualitate. Dar staţi aşa, că matematica asta nu se schimbă.

Marele dezavantaj este că ai prea puţine răspunsuri, la un număr de 30 de exerciţii ai rezolvarea la abia 5, iar întotdeauna se face să ai probleme fix la cele care nu au răspunsuri.

Nu vreau să-mi copiez tema, oricum prin bareme se dă rezultatul foarte scurt, dacă tu şi matematica trăiţi pe două lumi diferite cu siguranţă nu vei înţelege nimic, însă dacă ai mai avut ceva tangenţe este posibil să-ţi vină perfect în ajutor.

Trec chiar şi 20 de minute până să fac un exerciţiu, în mai multe feluri, iar nici când ajung la un rezultat final nu ştiu dacă este corect. Păi se poate aşa ceva?

Dar totuşi, nu asta este problema. Degeaba se oferă gratuit atâţia ani dacă sunt proaste. Încă din clasa a V-a folosim la matematică alte culegeri, cumpărate din banii părinţilor, ele făcându-şi mult mai bine treaba.

Şi într-un fel este mai bine că s-a recurs la acele culegeri, au răspunsuri, au pagini cu teorie mult mai bine sintetizate, iar mai mult decât atât, parcă-ţi mai vine să deschizi o carte de matematică.

Nu am o soluţie exactă până în acest moment, dar cu siguranţă manualele digitale ar putea să aducă ceva în plus. Chiar spuneam acum ceva timp aici pe blog că trebuie să tehnologizăm şi şcolile.

Sursă foto

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *