Ghita ciobanul, si bloggerii ciobani

Dacă aţi fost activi în ultimele zile pe facebook, este inevitabil să nu fi auzit de pagina lui Ghiţă Ciobanul, care a reuşit să ajungă la 160 k de like-uri, asta bine după ce a apărut în reclama de la Vodafone. Ah, şi numărul lor creşte.

O perioadă eram şi eu în dubii cu acest personaj, eram sigur că este un actor. Dar, după ce am căutat mai mult, am aflat că are pagina deschisă încă din luna februarie, deci, are ceva timp, plus că a fost şi Cabral acolo să se lămurească singur, părerea lui o aveţi aici.

Dar totuşi pentru unii este ceva ieşit din comun, ca un cioban să scrie pe facebook, să ştie să socializeze în online, şi poate să scrie mult mai corect decât alţii care îl înjură neîncetat.

facebook.com/ciobanulghita

Dacă asta e de domeniul SF, ce va urma e cu adevărat…, vedeţi voi:

Nu ştiu dacă aţi auzit de ciobanul blogger care trăieşte în Valea Jiului. Ciobanul de care vă povestesc eu aici a urmat cursurile a trei facultăţi şi pregăteşte o lucrare de doctorat.

Povestea lui e ceva mai lungă, a renunţat la tot ce înseamnă civilizaţie, s-a întors înapoi în satul său şi îşi paşte în continuare fericit oile sale. Spune că aşa se simte împlinit.

Şi câteva chestii interesante: (sursa adevarul.ro)

În anul 2000, sora lui i-a depus dosarul la Secţia de sociologie-psihologie a Universităţii Petroşani. După un semestru, a renunţat. „M-a dezamăgit nivelul scăzut al pregătirii”, spune Marc. Un an mai târziu era admis la Facultatea de sociologie-etnologie de la Sibiu. A terminat facultatea după cinci ani. „Ultimii doi ani i-am făcut mai mult de-acasă pentru că deja mă ocupam serios de oierit”, spune Marcu.

La licenţă a prezentat o teză care i-a surprins pe profesori: „Religie, magie şi mitologie la momârlani – o încercare de definire a creştinismului cosmic”. „Unul dintre profesorii din comisia de examinare mi-a spus că teza mea este impresionantă şi că ar trebui să o dezvolt la doctorat. Am început doctoratul, dar cu altă idee, o lucrare mai complexă, de antropologie”, explică ciobanul. După licenţă s-a angajat la Muzeul Astra din Sibiu, însă din cauza salariului mic a renunţat după doar opt luni.

„Soţia mea a văzut că nu-mi mergea deloc bine la Sibiu, aşa că, în 2006, ne-am întors definitiv la Jieţ”. Autenticul cioban are şi un blog, unde publică poveşti ciobăneşti, dezbateri referitoare la probleme ciobăneşti actuale şi fotografii. „Decebăluirea” este un vechi cuvânt românesc rareori utilizat astăzi la momârlani.

Link-ul blogului: http://decebaluirea.blogspot.ro/

Aşa că, atunci când vă întâlniţi cu un cioban sau un om al muntelui, nu-l judecaţi prea repede 🙂 Şi cu ocazia asta mi-am amintit şi de un articol mai vechi cu un super video, link-ul aici .

16 Comments

 1. Răspunde

  Eram sigur că Ghiță e real, iar acum cu vizita lui Cabral ar trebui oamenii să nu-l mai înjure atât de mult. Super tare și ciobanul blogger, scrie foarte corect gramatical chiar dacă folosește regionalisme sau arhaisme. Probabil și Ghiță s-ar putea face blogger fără probleme.

  • Răspunde

   Da, tot la Cabral am vazut ca s-au mai dus niste craioveni sa vada cu ochii lor daca Ghita exista 🙂

 2. Răspunde

  Deci, pana la urma articolul meu cuprinde un sambure de adevar. Oricine isi poate deschide blog! Desi, ciobanul din povestea ta nu pare chiar oricine. 😀

  • Răspunde

   Pana la urma oricine si oriunde, nu conteaza daca stai la oras sau la sat, nu conteaza daca ai 10 sau 50 de ani, s-a dovedit asta in ultimul timp 🙂

 3. Răspunde

  Ciobenii din Romania sunt un adevarat subiect de discutie in ultimele zile observ..
  Atat in online, cat si la TV. Tristut.

  • Răspunde

   Da bine inteles, stiam asta 🙂 A aparut la mai multe emisiuni, chiar si pe la stiri, si in ziare nu mai zic.

   • Răspunde

    oricum cam ciudatel :D, desi ma gandesc ca se castiga destul de bine insa e si munca grea.

    • Răspunde

     Ce parere ai despre asta? “Astfel, în prezent a ajuns să câștige anual 30.000 de lei, dar din această sumă alocă o parte pentru investițiile necesare activității, dar rămâne în mână cu aproximativ 2.000 de lei lunar. Părinții lui au jucat un rol important în această schimbare între lumile pe care le-a colindat, susținându-l și ajutându-l cu ce a fost nevoie. Anul trecut a beneficiat și de subvenția oferită de stat, acumulând cei 30.000 pe an din brânză și din mieii vânduți.”

     • Altii nu castiga jumate… deci e bine. Desi cred eu ca se poate si mai bine, insa nu pot sa contest ca in agricultura si crestere animalelor e munca grea, program de “zi lumina”.

 4. Răspunde

  1.Sa schimbe tema aia de la blog ciobanul nostru ca e cam urata.
  2.Imi place ideea de a nu judeca pe cei din jur fara sa vedem exact cum este acel om.

 5. Răspunde

  Impreuna cu Marcu Jura am pus la punct un proiect la care lucram deja de vreun an. Sper sa vina ziua in care sa il vedem aplicat. Atunci poate ca veti avea si voi ocazia sa cunoasteti un cioban adevarat care a trecut dincolo de bariere si preconceptii! 😉

 6. Răspunde

  Nu este vorba de un secret … noi speram ca anul asta sa demaram deja, insa ca in Romania, in loc sa fi sprijinit toata lumea nu face decat sa iti puna bete in roate, plus ca nimeni nu te crede ca ce vrei sa faci NU este pentru un castig personal ci unul al intregi comunitati.

 7. Tim

  Răspunde

  Super tare, si eu am fost un pic cioban… cateva saptamni am strunit cam 100 de mioare… Ehe ce vremuri! :)) Insa era din pasiune, un fel de hobby.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *