Ganduri cu un an inainte de BAC

Dacă stau bine să calculez sesisez că mai este mai puţin de un an până va începe o nouă sesiune de Bacalaureat, sesiune care va avea onoarea să mă primească şi pe mine.

startNu mi-am îndreptat privirea către şcoală în anii de liceu, iar acum spre final, tind să cred că am făcut o alegere bună. Până la urmă nici nu putea fi altfel, eu am decis că un an este mai mult decât suficient să te pregăteşti pentru un examen, examen care până la urmă poate să te ruineze sau să te treacă la next level.

Nu sunt un geniu. Sunt chiar un prostănac. Dacă am început clasa a IX-a cu media 10 la matematică, am sfârşit clasa a XI-a cu media 6.50. De ce? Pentru că nu sunt un geniu, cum spuneam şi mai sus, analiza mi-a dat foarte multe dureri de cap. Parcă şi acum când aud cuvântul limită mi se ridică părul în cap, întotdeauna am iubit geometria (moartea unora), însă eu mă revanşez cu analiza.

La română nu m-am descurcat niciodată. Doar testele argumentative le ador, acela este punctul meu forte şi parcă acolo poţi surprinde puţină actualitate. Niciodată în liceu nu am avut media 9 sau 10 la română, doar 8 pe linie. Am citit doar câteva romane, iar de poezii nu mai spun, în afară de Bacovia n-am înţeles nimic. Nu-mi place să mi se impună ceva, spre exemplu, mie-mi chiar place să citesc, dar durează ceva până să-mi aleg următorul titlu.

La informatică sunt slab, chiar dacă nu-mi convine asta, nu am o atracţie faţă de ea, chiar dacă este viitorul, iar eu am urmat 3 ani de studiu la profil real şi tot nu s-a lipit nimic de mine.

Fizica chiar îmi place, dar m-am lăsat prea mult pe tânjeală, iar acum simt că nu mai pot recupera, sunt printre puţinii care au apreciat optica.

Chimia? Încă din clasa a VII-a m-am ferit de ea, şi acum tot aşa am rămas.

Biologia? În clasa a X-a am reuşit să am doi de 3 într-un singur an.

Tot timpul am zis că ştiu ce fac, sunt în mare parte sigur pe anumite acţiuni, şi din această cauză mi-am scris chiar o scrisoare care-mi va veni mie pe mail în 1 decembrie 2015.

De ce tocmai atunci?

Teoretic atunci aş avea îndeplinite anumite aspiraţii, iar atunci voi putea da verdictul, şi de ce nu, să văd cum gândeam acum. Bine-nţeles, o voi face publică atunci!

***

La un moment dat m-am gândit să împărtăşesc şi cu restul experienţele mele înainte de acest examen, însă nu am primit un feedback mult prea pozitiv. În orice caz, dacă chiar eram 100% sigur pe ceva demaram imediat, dar decât să-mi pierd timpul cu lucruri făcute degeaba, mai bine-l investesc în celebrul BAC.

11 Comments

 1. Adi

  Răspunde

  Nu stiu ce sa iti spun. In situatia ta ma aflam si eu, insa eram la stiinte sociale si deja era alta treaba, chiar daca Istoria nu e chiar cea mai usoara materie.. parca tot e mai ok decat matematica. Eu nu am invatat mai deloc pentru BAC, ci doar cate o zi inainte de fiecare examene. Insa asta e firea mea, nu pot sa invat.. eu doar citesc putin si retin. Daca invat prea mult iau nota mai mica decat daca atunci cand nu invat deloc.
  Totusi iti dau un sfat: citeste toate romanele la romana, iti va fi de folos.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   De citit o sa le citesc, evident. 🙂

   Nici eu nu sunt genul ala care sa invete, dar cel putin la mate ai nevoie de mult exercitiu pentru a fi cat de cat pregatit. Adica trebuie ca unele formule, rezolvari si artificii de calcul sa-ti devina niste automatisme.

 2. Răspunde

  Fa multe exercitii, mai ales la mate. Baga variante pana iti ies pe gura.
  La romana nu prea ai ce invata decat sIII care trebuie tocit cam tot. Fa-ti un program si in fiecare saptamana sa inveti cate 2,3 opere. Sa nu lasi nimic deoparte!

  O sa fie un an dur, iti zic de pe acum. Si nu, nu din cauza invatarii, ci din cauza presiunii neamului tau care vrea sa vada daca rade de tine ca ai picat BAC-ul sau nu. E important sa nu clachezi, sa mergi mai departe.
  Sa iti vezi numele acolo pe lista si in dreapta lui “Admis” e un sentiment foarte.. fain. Iti doresc sa vezi si tu acelasi lucru, ca stiu ca poti.

  • Adi

   Răspunde

   Chiar că e fain să vezi că ai trecut. Câtă bere am băut :)).

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Mersi fain. Cred si eu ca presiunea asta va fi cel mai urat lucru dintre toate, mai ales ca din tot neamul nu-mi prea amintesc pe cineva care sa fi picat bacul in ultima perioada.

   Incep cu operele, dar acum iti poti alege ce opera vrei in functie de autor, deci voi invata cate una si buna pentru fiecare dintre autori.

 3. Răspunde

  La mate fa multe variante! Eu le-am facut cam pe toate! Oricum, exercitiile in variante sunt mai grele decat e bacul in perioada actuala…Acum il poti lua lejer. Si eu am prins anul trecut bac usor…La romana invata subiectul 3, daca la subiectul 2 te descurci nu ai cum sa ai probleme. Sa lucrezi si subiecut 1 ca e pacat sa pierzi multe puncte acolo. Si din mate, fizica, bio ce alegi?

  • Luci Florescu

   Răspunde

   La subiectul 3 la romana trebuie mai mult de lucrat, sunt destule opere, iar la mate deja m-am apucat incet incet.

 4. Răspunde

  Nici nu mă gândeam că voi lua bacul… acum totuși că l-am luat ce fac mai departe? :)) 1 an trebuie să stau pe bară, am scris ceva legat de locurile de muncă în România pe blog, totuși tu ce faci după liceu pe lângă facultate?

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Tu ai intrat la facultate?

   Iar referitor la mine, daca iau BAC-ul si intru la facultate ma voi angaja inca din timpul acesteia, de gasit se gaseste.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Eh, ramane de vazut 🙂

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *