Folositi Ubuntu, este de viitor

Din ce în ce mai multe firme refuză să mai plătească licenţa pentru variantele de sisteme de operare oferite de Windows, aşa că mai bine reduc din buget şi se îndreaptă către o variantă gratuită, iar acest lucru nu îi va afecta foarte mult, ba chiar deloc.

5020112959_0490a030fe_o

Eu unul voi împlini în curând un an de când am migrat definitiv pe Ubuntu 12.04. Am ales versiunea asta pentru că este gândită pentru viitor, a fost lansată în 2012 şi va primi update-uri frecvente până în anul 2017, am dorit ceva stabil şi chiar am obţinut. L-am instalat pe 24 mai, iar de atunci nu am avut niciodată nevoie să mai umblu la el. În trecut, pe răposatul Windows XP aveam un program bine stabilit de a reinstala sistemul de operare undeva pe la 2-3 luni. Este de remarcat că Ubuntu încă rulează ca în prima zi, chiar dacă am instalat o sumedenie de aplicaţii.

În primele săptămâni mai simţeam nevoia să mă mai răsfăţ din când în când cu utilizarea Windows-ului, dar o dată cu timpul nu am mai avut nevoie deloc de el, acum chiar fac toate activităţile direct din versiunea de Ubuntu, iar când zic că este de viitor chiar nu vorbesc prostii. Am specificat şi mai sus că multe firme nu mai doresc să plătească licenţa pentru Windows, aşa că şi în sistemul de învăţământ se va întâmpla un lucru asemănător. Am înţeles că doresc să mai strângă puţin robinetul şi să treacă toate calculatoarele pe Ubuntu, asta după ce majoritatea s-au obişnuit pe Windows 8. Nu ştiu sigur dacă se va şi aplica, dar totodată sunt curios la ce variantă ar putea ajunge, dacă este vorba de educaţie cel mai probabil vor alege să folosească Edubuntu, o versiune care este construită pe Ubuntu, dar din câte am înţeles eu este mult mai facilă.

De ce utilizatorii folosesc Ubuntu?

  • 76.8% pentru că este open source
  • 65.7% din curiozitate, aici încadrându-mă şi eu
  • 57% pentru că pe Ubuntu nu există viruşi, deci nu prea ai nevoie de antivirus
  • 50.02% pentru că sunt nemulţumiţi de alte sisteme
  • 46.3% au ales să folosească Ubuntu pentru că dispozitivele lor rulează mai repede
  • 42.5% preferă experienţa sistemului
  • 32.8% acest procent fiind dat de cei care sunt mulţumiţi de interfaţă, fiind mai atrăgătoare
  • 15.2% au ajuns la Ubuntu pentru o anumită suită
  • 3.6% pentru că trebuie să îl folosească la muncă sau la şcoală
  • 0.6% din alte motive

Trecând peste, sunt curios câţi dintre voi aveţi licenţă de Windows. Eu unul nu am avut niciodată licenţă şi nici nu cred că o să cumpăr una pentru Windows prea curând. Mai bine folosesc un sistem oferit gratuit decât să cumpăr Windows 7 Professional cu 659 de lei, dar se poate şi mai rău, Windows 8.1 Pro cu 1.099 lei.

Uitându-mă puţin peste sondajul de mai sus, cred că eu mă mai încadrez într-o categorie destul de răspândită în jurul celor care folosesc Ubuntu ca sistem de operare principal, cei care doresc să scape de efectul de turmă, adică am vrut să ies din rând cu ceva nou. Şi am reuşit.

Ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că există o comunitate destul de mare a utilizatorilor de Ubuntu, ba chiar au un forum activ unde poţi găsi în permanenţă informaţiile de care ai nevoie. O singură dată am fost nevoit să creez singur un subiect pentru a mă lămuri cum să repar un grub stricat de instalarea ulterioară a altui sistem de operare, în rest am dat o căutare simplă pe Google şi tot acolo am fost redirecţionat, iar băieţii sunt chiar de gaşcă. De ce am zis băieţi? Păi e o chestie tare amuzantă, conform unui sondaj a reieşit că peste 96% din ubuntişti sunt de sex masculin, foarte puţine femei dorind să se încumete într-o lume cu totul nouă pentru ele.

Prima mea impresie despre Ubuntu o aveţi aici, iar a doua este după doar trei săptămâni, deci veţi vedea o diferenţă colosală!

PS: Mai aveam multe de spus, dar articolul devenea prea lung, şi aşa are peste 600 de cuvinte. Rămâne să dezvoltăm subiectul prin comentarii. Voi de ce folosiţi (aţi vrea să folosiţi) Ubuntu?

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *