E de bun gust sa fim cinstiti

Am citit ieri la Sabina despre un caz pe care eu unul îl consider unic doar dintr-un singur punct de vedere. Există şi ţigani care sunt cetăţeni normali. Auzim peste tot de ei, suntem de foarte multe ori catalogaţi fraţi cu ei, dar astăzi pot spune că o fată de 20 de ani (evident, de etnie romă) merită respectul tuturor.

Aceasta a găsit un portofel care avea 1000 de lei în el plus acte, carduri etc. În loc să îl bage în buzunar şi să-şi vadă de treabă, aceasta a făcut un gest nobil având în vedere etnia ei (şi chiar nu sunt rasist), mai exact, fără să ezite a predat portofelul la poliţie şi a primit în schimb 15 lei cadou pentru această faptă de la proprietara de drept a respectivilor bani.

Din punctul meu de vedere, 15 lei mi se pare o recompensă foarte mică pentru suma de 1000 de lei, până la urmă respectiva persoană putea să rămână fără toţi banii, în fine, trecem peste. Dar de ce trebuie să o respectăm? Păi simplu, are acasă doi copii, iar pe lângă ei mai trăieşte cu părinţii şi cei 5 fraţi pe care îi are, toţi într-o colibă. Deja s-a schimbat puţin situaţia.

Pentru gestul făcut, cei de la Europa FM s-au autosesizat şi au decis să îi ofere tinerei timp de 10 luni chiar suma găsită, adică 1000 de lei pe lună. Dacă nu făcea acest pas acum avea 1000 de lei, însă cu gestul ei a reuşit să înzecească suma.

Acum revenind la titlul nostru. Urmăriţi clipul de mai jos şi să-l analizăm puţin. Acesta se numeşte I lost my money în Bucharest, prin el se pune la încercare nivelul la care sunt bucureştenii noştrii, după ce l-am urmărit am ajuns la concluzia că există şi oameni buni la noi în ţară, dar nu trebuie să uităm că avem şi multe uscăciuni. Iar din păcate cazul de mai sus este unul izolat.

Acum, dacă aţi vizionat imaginile cu siguranţă aţi prins ideea principală. Pentru 10 lei poţi să te faci de râsul tuturor. Doar priviţi câtă mişelie pe doamna de la minutul 3:45, iar despre domnul de la minutul 4:00 nu mai se poate spune nimic, din câte ştiu eu el trebuie să se ocupe de paza şi securitatea noastră…Ah da, să nu uităm, avem şi cazuri pozitive.

De asta-i de bun gust să fim cinstiţi tot timpul, ţi se poate întâmpla una ca asta.

*Videoclipul I lost my money in Bucharest a fost înlăturat de pe YouTube, aşa că în imaginile de mai sus urmăriţi altul cu numele Being blind for a day in Bucharest, este ceva asemănător făcut de aceeaşi echipă.

4 Comments

 1. Cristi

  Răspunde

  Lucian, esti inca tanar si nu intelegi anumite lucruri. Un paznic nu lucreaza pe foarte multi bani, te-ai gandit oare la un lucru? Daca are acasa copii care nu au ce manca, sau poate acei 10 lei insemnau masa pentru ziua de azi? E usor sa vorbesti fara sa fi intr-o asemenea situatie….Poate dupa aparitia acestui videoclip oml isi va pierde chiar si locul de munca…

  • Răspunde

   Cristi, in cazul asta nu vorbim despre o donatie sau despre o facere de bine. Aici se pune accent pe cei 7 ani de acasa. Acum daca trebuie sa ne luam dupa rationamentul tau, o pondere ridicata din populatia Romaniei nu ar mai trebui sa dea dovada de umanitate, corect?

  • Silviu

   Răspunde

   Da ma rog, este un mod de gandire si asta, insa de ce ar fi mai importanta masa celui de la paza decat a tanarului? Teoretic un tanar (18-23 de ani) isi gaseste mult mai greu un job. Daca cel de la paza se multumeste cu statutul pe care il are in societate asta nu inseamna ca ii da dreptul in vreun fel sa nu aiba bun simt.

 2. Pingback: Romania - Avem sau nu avem un viitor mai bun?

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *