De ce avem mereu impresia că suntem în criză de timp?

Avem o anumita putere, dar si o anumita perceptie asupra tempului si asupra stresului legat de presiunea orelor care parca zboara. Dar daca vrem sa ne bucuram mai mult de timp si sa nu avem impresia ca suntem mereu contra timp, ar trebui sa ne facem mai mult timp pentru activitatile care ne plac si sa incercam sa preluam controlul asupra unor factori exteriori.

Placere si pasiune. O zi plina de activitati placute, chiar daca este solicitanta nu este atat de stresanta ca si o zi doar cu activitati care ni se par niste corvezi. Caci daca timpul trece repede atunci cand ne distram sau ne simtim bine, trece si mai repede atunci cand nu ne distram deloc. Deci daca ai impresia ca esti in criza de timp, s-ar putea sa nu apreciezi deloc pur si simplu, activitatile pe care le ai in viata de zi cu zi. Viata nu ne da de ales unoeri, dar daca vei inlocui o activitate neplacuta cu una mai placuta, vei vedea cum se schimba lucrurile.

Conflict interior. Presiunea timpului nu este doar o chestiune de placere in activitatile noastre, ci felul in care se integreaza acestea la noi in minte. Daca vei investi in obiective contradictorii- de exemplu, vrei sa ai un stil de viasta sanatos, dar cedezi in fata unei shaorma, te vei confrunta doar cu stres si anxietate. Cel mai adesea, aceste dorinte sunt dictate de cultura noastra. O mama de exemplu, va incerca sa respecte mai multe norme si sa isi inscrie copilul la cat mai multe activitati. Si cel mai adesea, uneori este foarte usor sa mai renunti la anumite activitati pentru a evita conflictele interioare.

Pierderea controlului. Cel mai adesea, alergam contra cronometrului din cauza constrangerilor exterioare. Munca incepe la ora 8, cresa se inchide la ora 5, filmul incepe la ora 20 : 30 si asa mai departe. Presiunea timpului merge mana in mana cu sentimentul ca nu putem avea control asupra fiecarui lucru ce se intampla. Dar optimizand lista cu lucrurile de facut, vom reusi sa reluam controlul asupra timpului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?