De ce atrage Cimitirul vesel de la Săpânța atâția turiști anual

De ce ar atrage in primul rand un loc in care sunt ingropati mortii din localitate, atat de multi turisti care vin din tara si de peste hotare sa il viziteze? Ce are atat de special un asemenea cimitir incat oamenii vin cu drag sa vada crucile si cu o mare curiozitate dar si rabdare sa citeasca ce scrie pe fiecare in parte?

Cimitirul vesel de la Sapanta, situat in Maramures, chiar la granita Romaniei cu Ucraina (foarte apoape) este renumit in intreaga lume prin modul jovial in care isi pastreaza si isi serbeaza mortii.

Moartea aici este vazuta ca si o trecere vesela catre o alta lume, localnicii incercand sa pastreze ceva din personalitatea fiecarui locuitor in parte (cu bune si cu rele) pe strofe scrise pe cruce, unele chiar foarte haioase.

Crucile unicat de la Cimitirul vesel de la Sapanta si diferentierea lor de cultura populara

Daca in toata tara si aproape in toata lumea, ortodocsii vad moartea ca pe un eveniment foarte trist, la Sapanta moartea este celebrata cu inscrisuri vesele pe cruce. Inca din 1935 a aparut primul epitaf, pentru ca, dupa anul 1960, aceasta traditie sa fie imbratisata de marea majoritate a locuitorilor, cimitirul avand peste 800 de astfel de cruci sculptate din lemn de stejar.

Insa cimitirul vesel nu mai este un simplu cimitir la care cei in viata vin pentru a-si plange mortii, ci o adevarata atractie turistica, un muzeu in aer liber. Crucile sunt pictate cu maiestrie fie pe o parte fie pe ambele parti si descriu o parte a vietii celui ingropat dar si motivul mortii. Greselile de ortografie chiar nu sunt relevante, iar variantele arhaice de scriere sunt cele mai interesante.

Civilizatia lemnului care pune viata si moartea laolalta intr-un mod placut

Ioan Stan Patras este mesterul maramuresean care a lasat in urma lui o adevarata comoara drept mostenire, fiind un om cu frica lui Dumnezeu dar si un artist desavarsit in sculptarea crucilor, el a incercat sa determine oamenii sa nu mai priveasca moartea cu rigiditatea cu care erau obisnuiti.

Ca sa ajunga la cimitirul vesel de la Sapanta, turistii nu trebuie sa parcurga vreun drum sinuos si nici nu sunt pusi in dificultate de traseu, ci este un loc in care cu masina se ajunge foarte simplu si posibilitatile de cazare in zona sunt numeroase.

Asadar, cei care vor sa se delecteze cu aceste sculpturi, opere de arta, sunt invitati sa isi puna in functiune GPS-ul si sa urmeze traseul pana in Sapanta, unde epitafurile scrise pe cruci pot fi amuzante, interesante si, pentru unii oameni chiar revelatoare.

Lasă un răspuns