De ce ar trebui sa citesti?

Libris.roAm anunţat acum foarte mult timp participarea la provocarea lansată de una dintre cele mai de încredere librării de cărţi online, nimeni alta decât Libris.ro, cu care am mai colaborat şi în trecut, aceştia bazandu-se pe nişte criterii foarte ridicate, au performantă şi se vede asta prin activităţile pe care le desfăşoară şi permanenţa comunicare cu bloggerii, mai rar se întâmplă, din păcate aşa ceva, iar Libris ar trebui să devină modelul tuturor companiilor care îşi desfăşoară activităţile şi în mediul online. Dar acum cel mai bine ar fi să trec la subiect, am ca temă de lucru să vă prezint “10 lucruri de ce trebuie să citim”, iar ca o completare a mea ar suna ceva de acest tip, de ce trebuie să citim în zilele noastre? Am citit mai multe articole care participă la acest concurs, foarte bune acele motive, dar eu, ca adolescent şi nu foarte mare devorator de cărţi şi de lectură vă voi prezenta dintr-o altă perspectivă gândirea mea faţă de importanţa lecturii în viaţa noastră.

Până la vârsta mea, de 16 ani nu mă pot lăuda că am citit foarte multe cărţi, chiar acum când scriu aceste rânduri realizez că nu am un palmares foarte bogat în acest domeniu, dar în comparaţie cu ce se întâmpla în acest moment mă pot lăuda că nu sunt printre ultimii la acest capitol, aud adesea persoane care nu au citit o carte-n viaţă, din păcate nu-i pot convinge eu şi nici textul meu de acum, poate ar fi valabil dacă îl va citi cineva respectivilor indivizi. Încerc să trec foarte repede prin idei, dar prin ansamblul întrebării nu mă pot grăbi foarte mult iar textul va fi ceva mai lung, dar eu consider că merită, iar orice secundă petrecută în a citi acest articol este o secundă pentru dezvoltarea noastră şi apropierea faţă de lectură. Mesajul de mai jos nu este adresat marilor cititori de cărţi, pentru cei care citesc câteva cărţi pe lună, eu îl văd undeva pentru oamenii care citesc cam pe la 3-4 cărţi pe an sau mai puţin.

  1. Mergi pe stradă şi vezi două persoane care socializează, prin absurd (dau un exemplu), o persoană citeşte frecvent iar alta nu ştie cum arată o carte, încă din start poţi vedea marea diferenţă, necititorul se va repeta frecvent în cuvinte, niciodata nu va putea exprima întocmai ceea ce simte, iar în viaţă acest aspect contează, trebuie să ne exprimăm cât mai coerent, pe când cealalta persoană se poate integra foarte uşor, iar cuvintele ies fără să gândească foarte mult, pur şi simplu vin din interior, ştie ce zice şi nu îi este teamă de neînţelegerea partenerului. Vrei să ajungi aşa? Citeşte!
  2. Vrei să-ţi prezinţi o realizare, un proiect, un gând în faţa mai multor persoane, poţi şti încă de pe acum că aceste lucruri nu sunt realizabile fără lecturare abundentă înainte. Auzi adesea la o prezentare persoane care după 3-4 cuvinte rostesc ăăă, ei bine, cu ajutorul cărţilor şi a lecturii poţi ajunge să nu mai ai asemenea probleme. Vrei să ajungi aşa? Citeşte!
  3. Lectura poate fi protectoare chiar şi fizic, dacă ai probleme pe stradă, metrou, tren şi eşti atacat, chiar se poate să fi ferit de astfel de probleme? Da se poate, ai o carte, o poţi folosi ca armă albă, nu crezi asta? Citeşte!
  4. Eşti o fire sociabilă în general? Îţi place să vorbeşti toată ziua iar gura nu îţi mai tace? Gândeşte-te ultima dată când ai fost cu un prieten la o întâlnire cu nişte oameni “mai citiţi”, ai putut conversa cu ei? Oare de ce? Pentru că ei pot discuta despre orice, pe când tu nu poţi…vrei să fi ca ei? Citeşte!
  5. Ai auzit un termen nou la radio sau televizor? Cu siguranţă nu vei afla semnificaţia acestuia de pe facebook, aşa că cel mai important lucru ar fi să deschizi un dicţionar. Vrei ca să nu mai ai astfel de probleme pe viitor? Nimic mai simplu. Citeşte!
  6. Ai o viaţă urâtă? Prietenii nu te mai suportă? Familia nu te mai ajută? Nimic mai simplu, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin lectură poţi să scoţi toate problemele la suprafaţă şi să le rezolvi pe fiecare în parte. Asta nu se poate face aşa decât prin a citi foarte mult, aşa că…Citeşte!
  7. Ai copil? Stă toată ziua la calculator? Nu face nimic,iar şcoala pentru el a devenit o povară? Foarte simplu de rezolvat această problemă. Adu-l spre lectură, se poate aşa ceva? Sigur că se poate, trebuie doar să citeşti iar acesta îţi va urma exemplul.  Nu mai sta pe gânduri. Citeşte!
  8. Te uiţi la Suleyman Magnificul? Oare cum ai putea viziona acest film şi a-l înţelege dacă nu prin a citi? Aşa că, involuntar trebuie să citeşti…nu prinzi tot textul? Trebuie antrenament în aşa ceva. Citeşte!
  9. Chiar nu şti ce să mai faci? Citeşte!
  10. Nu ai timp să citeşti? Nu uita că poţi comanda oricând cărţi online iar acest lucru nu îţi va mai ocupa timpul. Chiar şi seara înainte de a adormi poţi să citeşti:nu uita, cititul este cel mai bun medicament pentru a aduce somnul. Ai de foarte multe ori probleme cu somnul? Citeşte şi se va rezolva…

Nu ştiu cât de mult vă va ajuta pe voi acest text şi tot aşa de curios sunt câţi dintre voi aţi citit acest text:) Voi de ce citiţi? 🙂 Sper totuși să fi fost de folos și să satisfac poftele celor de la Libris, care reprezintă o super librărie online !

 

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *