Cum te va distruge dezvoltarea personala

Pornesc încă de la început prin a vă spune că în ultimul an (un an şi ceva) am citit 15 cărţi de dezvoltare personală. Da, fix 15. Majoritatea provenite de la autori celebri, multe dintre cărţi fiind chiar bestsellere, ca aproape toate cărţile de dezvoltare personală, de altfel. Pe lângă, am fost un abonat fidel al blogurilor de dezvoltare personală, toate având cheia succesului în articolele lor, dar am ajuns, din păcate, la o concluzie oarecum bizară.

baniPentru cei care n-au timp să citesca bălăriile mele, am doar atât să le spun, FUGIŢI DE DEZVOLTAREA PERSONALĂ.

Dacă chiar acum eşti foarte interesat de dezvoltarea personală trebuie să faci un singur lucru, să te dezvolţi din punct de vedere personal, nu să creezi o viziune falsă asupra ta, să nu te crezi mai important şi superior faţă de noi, ceilalţi, doar dacă ţi s-a spus că totul stă în puterea ta. Nu te afunda la fel ca mine în citate motivaţionale, n-are rost, timpul pierdut îl poţi fructifica pentru a construi.

Dezvoltarea personală este excelentă până la un anumit prag, după aceea se trece la exces.

În ce se manifestă excesul de dezvoltare personală?

Foarte simplu. Vei deveni un roboţel care va crede despre el că are succesul în proprile mâini, chiar dacă îşi caută un job de luni de zile sau este la fel de inapt intelectual la fel ca anul trecut. Cu asta te va ajuta dezvoltarea personală. Mai exact, de ce să trăieşti o decepţie, când poţi să-ţi îndrepţi privirea către adevărata ta dezvoltare.

De ce devenim roboţi după ce citim o carte de dezvoltare personală sau un articol motivaţional

  1. Ne apucăm de alergat. Pentru că toţi scriitorii sau speakerii au fost graşi în copilărie, toată lumea râdea de ei, iar de când s-au apucat să alerge viaţa lor s-a schimbat radical. Sunt în formă, şi fac asta zilnic. OK, el a găsit o soluţie, dar asta nu înseamnă că şi tu trebuie să alergi şi să-ţi stabileşti ca obiectv terminarea unui maraton sau a unui semimaraton. Există şi alte sporturi, ciclismul, dar de ce nu, săritul cu coarda.

  2. Citim tot mai mult despre dezvoltarea personală. Rămânem aşa de fascinaţi de cuvintele frumoase încât devenim dependenţi, iar în adâncul sufletului vei simţi că poţi să-ţi schimbi viaţa chiar din această clipă, dar tot ceea ce faci este să citeşti tot mai multe baliverne despre dezvoltarea personală, încât vei ajunge la un punct de saturaţie, vei renunţa, iar într-un final îţi vei da seama că ai o viaţă naşpa.

  3. Încercăm să ne schimbăm. Un prost nu va putea niciodată să devină deştept peste noapte. Aşa este şi aici, nu vei putea renunţa la vechile obiceiuri peste noapte, asta doar pentru că nu te vei ţine de treabă, chiar dacă în acest moment eşti capabil să muţi şi munţii din loc pentru a îţi îndeplini scopul, dar mai vorbim peste o lună, două sau chiar trei.

  4. Te-ai gândit că nu ai succes doar pentru că, stai puţin să mă gândesc, eşti prost? Investeşte mai mult în educaţia ta decât să investeşti prea multă energie în dezvoltarea personală. Degeaba trăieşti prin atâtea citate motivaţionale şi te cufunzi în profunzimea lor, dacă eşti prost, prost rămâi.

Da, şi multe altele, pe care le cunoaştem cu toţii. Dar stai, ştii ce vei face? Te vei apuca de citit ca să poţi să te lauzi cu asta, vei găti acasă că să arăţi tuturor că ai grijă cu alimentaţia ta, vei alerga ca să demonstrezi tuturor ce stil de viaţă sănătos practici etc.

Cine te învaţă pe tine dezvoltarea personală?

Păi să o luăm cu începutul, nişte amărâţi de traineri care, spre surprinderea multora, au exact acelaşi succes pe care îl au majoritatea dintre cei care nu au succes. Dacă mă chinui, până şi eu, un prostan, pot să vin în faţa tuturor şi să vă dau lecţii de dezvoltare personală.

Da, nu îmi este greu, la început voi citi o carte despre cum să vorbesc în public, apoi alta despre cum să abureşti publicul în orice situaţie, alta despre cum să arăţi ca o persoană convingătoare, iar în cele din urmă, citesc două sau trei articole pe care o să vi le dau pe nerăsuflate. Punct, şi asta-i toată şmecheria, am succes!

Mda, până la urmă puteţi crede orice, dar sunt sigur că nu veţi câştiga foarte mult dacă îl citiţi pe unul care consideră că cea mai mare realizare a vieţii lui a fost să slăbească 30 de kg.

Iar în cele din urmă, cu ce m-a ajutat pe mine dezvoltarea personală

Pot spune că am avut norocul să citesc două cărţi realizate de o persoană care chiar a avut succes, a fost scrisă în amănunt, iar datele pe care le-a prezentat sunt cât se poate de reale. Cum de la un plod căruia i se prezicea un viitor negru, a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciaţi medici de pe planetă.

Şi da, singurele două cărţi care m-au ajutat, în rest, sunt la fel de prost ca înainte, am aplicat cele scrise în cărţi doar câteva săptămâni, doar pentru că nu erau pentru mine.

Însă am învăţat altceva, acum pot să-mi dau şi singur seama ce este cu adevărat bun pentru mine, dar mai ales, pot să-mi creez un program excelent singur, fără să devin un roboţel al trainerilor sau bloggerilor de dezvoltare personală. Am ales să gândesc, nu să interpretez.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *