Chiar avem specialisti in toate?

specialisti in toateZilele acestea m-am simţit încontinuu agasat şi stresat de experţii în accidente aviatice, oriunde-ţi îndrepţi privirea acelaşi subiect, părerile curg cu sutele, atât pe bloguri cât şi în offline. Am auzit din sute de surse teoria givrajului, ce este acesta, cum se poate evita şi care este cu adevărat vinovatul pentru ceea ce s-a întâmplat.

În aceste momente am o senzaţie de deja vu, doar să dăm timpul înapoi şi să ne amintim că avem experţi în cianuri, specialişti în cutremure, hingheri, dar să nu uităm şi de mediul online: specialişti seo, specialişti în relaţii publice, etc.

În fine, v-aţi prins. Din mai multe gânduri rebele de-ale mele am ajuns la o concluzie, totul pleacă de la educaţia predată în şcoli. Nu mai doresc să redeschid acest subiect, am scris acum un an părerea mea despre şcoală, citiţi voi dacă sunteţi interesaţi.

Să luăm un exemplu banal care mi s-a întâmplat foarte recent, voi încerca să nu scriu nume sau ceva ce poate afecta emoţional persoanele pe care le cunosc, deci, orice legătură cu realitatea nu este întâmplătoare, doar muşamalizată. Vine cadrul didactic X care are o meliţă de la cer până la pământ (motivul omului expert în toate), acest cadru didactic din punctul meu de vedere ar trebui să fie specialist într-un domeniu, adică dacă ştie fizică să o ştie bine, dacă este economie să o ştie bine, nu să ştie atât fizică cât şi economie la un nivel de toată jena.

Omul nostru de faţă predă o materie care are la bază limba română. Nu vreau să spun că acesta este motivul pentru care greşesc eu pe blog, pot căuta şi eu înainte varianta corectă, dar no, zic că şcoala ar trebui să mă înveţe să devin un om bun la toate. Deci, revin cu 3 citate, adunate toate doar într-o singură oră, am vrut şi eu să fiu atent şi am identificat: “Ai decât două note, trebuie să te ascult”, “Aţi făcut tema care v-am dat-o?” dar cireaşa de pe tort: “De ce nu vrei să faci aviatica terestră?”.

No, acum spuneţi voi, cum să ştiu eu să vorbesc atâta timp cât în şcoală sunt învăţat greşit? Aud des că mediul online te prosteşte, păi cred că-s proşti ăia care spun asta, sunt doar nişte neadaptaţi la condiţiile de mediu.

Revenind la subiect, dacă respectabilul cadru didactic îşi vedea de lungul nasului poate învăţa cum să vorbească corect, doar se ocupă în mod direct de educaţia mea. Dar nu face acest lucru, deschide meliţa şi comentează ceea ce se predă la alte materii, comentează frecvent şi cu mult tupeu metodele de predare ale altor profesori şi încearcă să mă înveţe pe mine că un blog nu te ajută cu absolut nimic, doar dacă eşti vedetă.

Din Wikipedia citând:

În domeniul educației, un profesor este o persoană care educă și învață pe alte persoane. Un profesor care educă un anumit student poate fi de asemenea descris ca un tutore personal. În multe țări, o persoană care dorește să devină profesor pentru școlile de stat trebuie mai întâi să obțină o calificare profesională sau o acreditare de la o universitate sau colegiu. Profesorii pot utiliza un plan de lecție, pentru a facilita învățarea, oferind un ciclu de studii care se referă la un standard de curriculum.

Repet, “un profesor este o persoană care educă şi învaţă pe alte persoane.”, de asta îmi sar comentatorii în cap când vine vorba de celebrul “decât”!

Înainte de a face ceva trebuie să ne gândim că educaţia este cea mai importantă, dacă avem specialişti în toate cu funcţia de profesor atunci clar, suntem un popor expert în toate!

7 Comments

 1. Răspunde

  Eu intotdeauna am crezut asa. Profesorul Acela nu e acolo sa iti bage educatie pe gat, 6 sau 8 ore pe zi… El e acolo sa iti arate unde sa cauti cand ai nevoie ceva. O teorema, un citat, o carte sau o formula… Totul depinde de tine… Pana la urma, cred eu, scoala te ajuta sa devi autodidact, daca iti dai interesul sa inveti ceva.

  • Răspunde

   Nu m-am referit doar la educatia pe care o primesc, dar nu mi se pare corect sa vina sa-si dea cu parerea despre alte domenii atata timp cat nu-l cunoaste pe cel care trebuie predat. Adica face acelasi lucru ca restul persoanelor, comenteaza orice in necunostinta de cauza.

   • Răspunde

    Treaba cu autodidactul este la facultate, poate chiar prea brutal ti se baga pe gat, in timp ce in liceu, cel putin pe vremea mea, erai obligat sa tocesti in 95% din cazuri. Orice aberatie!!

 2. Răspunde

  Eu zic ca putem sa ne dam cu parerea pe orice domeniu. Adica sa avem si noi o opinie. Asta faci si tu cu blogul. Ca il cunoastem, sau nu il cunoastem, pe cel pe care a avut anumite studii… da un elev poate sa se dea cu parerea… Pt ca, scopul unui profesor ar trebui sa fie sa isi provoace elevii sa gandeasca, pe materia care o preda.
  Dar acum sincer, esti doar la liceu… mai e timp, ai si facultate, si dupa….
  Uite iti zice un bosorg de peste 35 de ani… pe tine ca om o sa te defineasca cei 7 ani de acasa si ce vrei tu sa inveti si sa faci in viata… nu liceu nu facultate… nimic din astea… Liceul si facultatea o sa te ajute doar sa gasesti ceva, cand o sa cauti ceva… ca informatie.

 3. Răspunde

  P.S. Si noi ca romani ne-am nascut specialist in orice domeniu. Paradoxal ca ti-o spune un ungur 😀

 4. Răspunde

  Nu am stat sa analizez foarte bine ce ai scris dar am inteles parerea ta: sistemul de invatamant este prost din cauza personalului. Perfect deacord cu tine. Ai adus vorba despre fenomenul de givraj, nu m-am informat despre fenomenul asta pentru ca nu are relevanta, stiu despre el atat: in anumite conditii meteo avionul prinde gheata pe aripi si devine incontrolabil. Spun ca nu are relevanta pentru ca indiferent de motivul pentru care acel avion din pacate a ajuns la sol fortat nu scuza in nici-un fel echipajele care ar trebui sa fie pregatite pentru astfel de interventii. Nu au facut altceva decat sa se panicheze toti, in special sefii mari, sa nu isi ia o responsabilitate de frica sa nu faca mai mult rau decat bine, haos total. Suntem in anul 2014 totusi iar o intreaga elita nu e in stare sa localizeze un telefon cu semnal si conexiune la internet. Nu trebuie sa fiu specialist in absolut nici-un domeniu sa vad asta. Si sa stii ca am vazut si legatura ta cu profesorii si situatia aia. Profesorul nu e doar cel care preda la gimnaziu, liceu sau facultate, e si ala care instruieste o echipa pentru anumite situatii, cum ar fi recuperarea victimelor dintr-un accident. Dar profesorii/instructorii respectivi se cam pisa la propriu pe pregatirea echipei, isi ia frumos statutul de SEF asigura minimul de cheltuieli pentru unitate (salarii, combustibil etc.) si daca mai poate taia din orele de instructie si simulari sa isi mai ia un Mercedes sau sa plece cu amanta in vacanta nu o sa ezite, iar in momentul in care o nenorocire se intampla, se agita toti de colo colo ca nu stiu ce sa faca.

 5. Răspunde

  Nu exista o reteta a succesului, mediu online, scoala, home school daca vrei sau principiul autodidact.Nu te invata nimeni sa fii cult sau civilizat daca nu ai inclinatii in acest sens.Si majoritatea oamenilor, in zilele noastre, vad alte elemente ca fiind calitati.Daca esti corect sau ai bun simt esti prost, daca ai tupeu, esti nesimtit si faci lucruri “incorecte” esti tare, smecher, om de succes…In aceasta directie o ia lumea, ca evolutie nu e!

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *