Ce inseamna scoala pentru mine

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până să înceapă din nou școala, dar nu mă pot abține și vreau să vă spun și vouă care-i părerea mea despre școală în momentul de față. Școala, cred că a ajuns o mare treabă nefolositoare, 12 ani în care înveți ceva dar de fapt înveți niște neajunsuri și niște chestii care majoritatea nu se mai aplică și astăzi. În școala din România se face mult, chiar foarte mult întradevăr și foarte prost. Dau un exemplu, informatica, la ce îți folosește Pascalul? Chiar la nimic, mare filosofie ce învățam noi să facem cu programul ăsta, acum mulți vor zice că Pascalul e de bază dar eu merg după faza asta, s-a inventat roata, acum fiecare trebuie să învețe cum s-a inventat roata sau ar trebui să învețe cum să folosească roata realizând o mașină, bicicletă, etc? Deci, eu vreau să spun că nu mi se pare normal ca eu acum în liceu să învăț aproape aceleași lucruri pe care le-au învățat părinții mei acum 20 de ani. Ar trebui ceva nou, materiile să se schimbe de la o generație la alta nu să rămână aceleași, să inovam nu să rămânem după aceleași principii și valori ca acum 100 de ani.

O altă mare greșeală mi se pare că nu se pune accent pe valori, mă refer aici că fotbaliștii, baschetbalistii nu sunt lăsați să plece din timpul orelor pentru a se antrena, doar în cazuri urgente și asta venind antrenorul și făcând milioane de hârtii pentru 2-3 ore lipsite la școală. Cu ce îl va ajuta pe acel sportiv că stă la ora de Georgrafie când el poate să se ducă să se antreneze, iar mai apoi să se plimbe de la un club la altul să învețe geografia. Nu știu cu ce îl va ajuta pe acel sportiv școala, după părerea mea îl încurcă foarte mult pentru că nu își poate face antrenamentele sau să fie prezent la toate meciurile. Dacă ar fi după mine, eu aș scoate absențele de la școală, mulți dintre cei care merg la școală, evident nu toți, vin la ore doar să-și deranjeze colegii, profesorii și să doarmă sau să facă alte treburi. Consider că fără absențe școala ar fi mult mai bună, adică să vină doar cei care sunt chiar interesați, de ce să vină 30 de elevi, 15 să fie atenți și 15 nu? Nici cei 15 nu se vor putea concentra la capacitate maximă, pe când dacă ar rămâne doar cei interesați treaba ar fi altfel. Cu această modalitate copii își pot alege la ce ore să vină la școală, adică să-și aleagă ore la care ei chiar doresc să fie atenți și să învețe, iar dacă respectivul elev nu vine la 4 ore din 6, el acasă se poate baza pe altceva învățând particular și ce îi place lui.

Nu sunt încântat nici cu învățatul la toate materile, adică eu sunt la profilul mate-info intensiv info, de ce trebuie să am două ore de biologie pe săptămână, mă descurc și cu una, atunci de ce s-a inventat profilul științele naturii în care ei fac 3 ore de biologie cu una în plus față de mine, cine vrea să urmeze medicina poate să urmeze foarte frumos acel profil. Mai există problema cu materile aglomerate, într-o zi aveam lucrare la o materie + ascultare la alta, învățat acasă 2 ore și exerciții pentru respectiva lucrare care au durat destul de mult. Aceste ore erau ultimele două iar înainte aveam chiar biologia cum v-am spus și mai sus, iar respectiva profesoară a început să ne asculte pe toți, evident nimeni nu știa nimic, ajunsă la mine mă întreabă de ce nu am învățat, eu simplu i-am răspuns că am avut de învățat la alte materii la care voi fi evaluat astăzi, iar eu am fost răsplătit cu un prețios 2 în catalog. Oare e normal cum a procedat profesoara? Adică eu fiind singurul din clasă taxat pentru că am spus adevărul, ei ne spun să zicem adevărul, ei nu suportă adevărul spus pe față. Acum înțeleg, semestrul e scurt, materia multă și proastă, dar profesoara nu a fost și ea copil, oare ea dacă ar fi fost răsplătită cu aceeași monedă i-ar fi plăcut?  Acum mulți zic că ne trebuie cultură generală, eu cred că școala generală pentru asta a fost făcută, pentru a acumula niște cunostiinte generale, ajunși la liceu deja ai optat pentru ceva, ceva pentru viitorul tău pe care pui preț, liceul nu mai trebuie să fie general trebuie să fie bazat pe anumite materii pe care elevul de clasa a VIII -a le-a ales.

Eu consider că învățatul în particular este cel mai bun mod de a te realiza, învățând la școală doar să treci clasa, dar când ajungi acasă să înveți non-stop, necondiționat, full time, 6 ore pe zi ce îți place poți realiza multe, făcând ce îți place cu adevărat poți învăța și 12 ore pe zi. Mai bine ar desfinta școlile și ar face niște centre care să te învețe moduri de a fi autodidactic și cele mai bune moduri de a învăța.

Nu vreau să se înțeleagă greșit, tot respectul pentru profesori, sunt și ei oameni care muncesc pe un salariu foarte mic, după părerea mea profesorii sunt niște persoane care au învățat pentru a ajunge ceva mai însemnat și nu au reușit și s-au mulțumit cu statutul de ai învăța pe alții. Am și eu un profesor în familie și știu cât este de greu să te depui stresului, să faci milioane de hârtii pentru nimic doar pentru a strica hârtia, mai exact fără sens. Unii se ataseasa mai mult cu copii, alții de loc, problema se ridica acum și la nivelul copiilor. Dacă un profesor se comportă cu copii prietenește și încearcă să fie prietenos este luat la mișto, iar dacă este opusul văi că ce rău îi respectivul profesor,etc,etc.

Cam atât am avut de spus despre școala noastră, dacă aș putea să schimb ceva la ea, aș schimbă aproape tot. Vreau să știu și parearea voastră despre școală, având în vedere că peste pragul blogului meu au trecut persoane de la 13 ani până la 60 sau chiar mai mult.

Care-i părerea voastră despre școala românească, ce ar trebui schimbat, dacă a-ți putea să schimbați chiar voi ceva, ce a-ți schimbă?

 

16 Comments

 1. As schimba o parte din profesorii aceea ce staaaaau si lalaie de ani buni prin licee si abia urca scarile adica “tanti ti-a trecut vremea” apoi cum spuneai tu mai sus as vrea ca fiecare sa invete ce ii place, ca in UK.

  Felicitari, bun articol:)

 2. Materia este frumoasa insa avem nevoie de profesori bine pregatiti. Daca un prof de chimie de exemplu iti preda ordonat si cu placere automat prinzi drag de materia respectiva si vrei sa cunosti mult mai multe… dar daca ai unul aiurit care nu e in stare sa termine nici macar o fraza pana la capat si iti amesteca espe mii de idei intr-o propozitie…e normal sa-ti bagi piciorul si sa nu acorzi atentie 😉 Parerea mea

  • Daca tot e vorba de chimie:) anul trecut aveam o profesoara care nu prea era asa buna, aveam media 9 si nu stiam mai nimic. Anul asta s-a schimbat profesoara am media 7 si pot spune ca acum chiar am invatat chimie. Asa e… tine foarte mult si de profesor si stilul acestuia de predare.

 3. As face ca si in america…
  I: ce vrei de la viitor ?
  R: sa fiu designer
  ok…ai urmatoarele ore: x y z

  • Aşa ar fi absolut perfect 🙂

 4. Din toti cei 12, exact de ultimul an ai nevoie pentru ca atungi e agitatia pentru bac si toate cele. Mediile din celelalte clase nici nu conteaza. Oricum, nu o faci degeaba, dar unele chestii din liceu chiar iti folosesc si din scoala in general.

 5. Un rahat in ziua de azi! Termin facultatea mai un pic, adica… sunt anu 3, si fac si masterul, si sper sa lucrez in domeniul ce-l sudiez. Desi… sansele sunt putine, sau poate ca ma las eu prea usor batuta.

  • Deci am primit raspuns de la o informaticiana, inseamna ca am avut dreptate cu pascalul:)

 6. Un articol foarte bun si complet, pe marginea acestui subiect am discutat si eu la mine, felicitari!

  Cat despre scoala, daca as scrie la tine in comentariu, as scrie ce am scris si pe blog, nu-mi place senzatia de deja vu.

  • Ma voi uita peste acel articol, sunt curios care este si parerea ta.

 7. ma, cam asta e adevarul. scoala romana te invata de toate si nimic. e axata pe toceala nu pe dezvoltarea personalitatii ca in Sua sau strainatate. nu ai ce sa faci.

 8. Asta e Romania .. ce să faci !

 9. Alina

  Imi place ca-ti pui multe intrebari, trebuie sa gasesti si raspunsurile. Ai dreptate cand spui ca materia e prea stufoasa, prea multe informatii inutile, cateodata. Dar trebuie sa recunosti ca nu poti face informatica fara sa stii matematica, ai nevoie si de fizica…de limbi straine ce sa mai zic…vezi ca ai neaparata nevoie in orice domeniu de ele…limba romana trebuie si ea stiuta….
  E ceva cu care nu ma prea impac in articolul tau: te-ai gandit ca sportivul, oricat de talentat ar fi ,are viata scurta ca sportiv…dupa ce nu mai face performanta , ce face daca nu are scoala? Sau se poate intampla un accident care sa nu-l mai lase sa faca sport…ce crezi ca face daca nu stie altceva?
  Aveti nevoie de alternative pe care le puteti avea doar avand cunostinte din cat mai multe domenii…
  Sunt multe lipsuri in sistemul de invatamant romanesc …mi-ar place sa stiu ca veti schimba ceva voi, tinerii care sunteti acum in scoala, dupa absolvire , sa aveti un viitor mai bun!

  • Pai asa e, dar pe plan sportiv respectivul elev nu va avea acelasi succes in cariera precum unul care frecventeaza toate antrenamentele. Iar daca mi s-ar ivi sansa sa schimb ceva as schimba.

 10. Pingback: Chiar avem specialisti in toate? » Lucian Florescu

Comments are closed.