Ce este “o carte buna”?

libris bestsellerProvocări după provocări au fost lansate în ultimul timp de Libris, celebra librărie online care a mai beneficiat de câteva articole frumoase la mine pe blog. După ce în aprilie am participat la o provocare cu acest articol am rămas surprins că ne putem bate şi la cultură, nu numai la măgării. Spun asta pentru că a fost o competiţie pe cinste, mi-a plăcut jurizarea şi am fost foarte tensionat pe toată durata sa. Acum, sper să readuc cititorilor mei ceva nou, cum a fost şi acel articol care şi în aceste zile mai generează foarte multe vizite, şi am primit şi câteva mulţumiri pentru el.

Din toată experienţă mea în lectură, şi după cărţile pe care le-am citit (sună de parcă ar fi fost foarte multe), am putut la finalul cărţii să-mi dau seama că există cărţi frumoase, nu doar ceva ce îţi poate acapara foarte mult timp.

O carte bună în primul rând vorbeşte cu tine, te face să dialoghezi cu ea, chiar dacă în acele momente nu realizezi acest lucru, o citeşti de parcă ar fi ultima zi în care ai mai putea citi, o citeşti ca şi cum ar fi ultimul lucru pe care îl poţi face. O carte bună este prietenul cititorului. La fel cum este şi în viaţa reală, sunt oameni pe care îi uiţi după câteva zile, şi alţii de care îţi vei aduce aminte toată viaţă. La fel se aplică şi la cărţi.

O carte bună nu va sta niciodată în bibliotecă, o spun din propria experienţă. Am câteva cărţi în viaţă pe care nu le ţin în bibliotecă, adesea se găsesc aşezate într-un sertar unde cotrobăiesc zilnic. Aşezată cu faţa în sus, o privesc câteva secunde şi îmi amintesc momentele pe care le petreceam împreună în momentul lecturii. Îmi retrăiesc unele amintiri plăcute, şi poate dacă se trezeşte ceva în interiorul meu o mai deschid o dată şi mai arunc câteva priviri asupra ei. Tot aici ar trebui să amintesc că acesta este avantajul faţă de nişte cărţi online, le poţi vedea fizic, le poţi atinge, mirosii şi simţii.

Părerile sunt împărţite, fiecare cu gusturile lui, şi cu toţii ştim vorba aceea cu gusturile. Dar, pentru mine o carte bună mă ajută în creşterea inteligenţei emoţionale, de aceea citesc. Fără lecturarea a câtorva cărţi semnificative nu poţi să priveşti dincolo de această lume, de aceea întotdeauna avem nevoie de mai mult.

O carte bună te va face să citeşti

12 Comments

 1. Tim

  Răspunde

  Da, dar cateodata cartile bune se gasesc in biblioteca asteptand pregatite ca de razboi caci odata intrate in mainile cititorului isi au destinul lor…

 2. Răspunde

  Ai mare dreptate in acest articol, ma bucur ca ai inceput si tu sa citesti carti de dezvoltare personala, le-am descoperit si eu si sunt tare bucuros.

  • Răspunde

   Sunt multe alte carti care te ajuta mult mai mult decat orice carte de dezvoltare personala, numai trebuie cautate.

   • Răspunde

    Cand ai timp, citesti si carti. Eu ma rezum sa citesc cat mai multe tutoriale… 🙂

 3. Răspunde

  Ai grija ca daca citesti prea multe carti bune, nu o sa mai ai timp de cele foarte bune. 🙂

 4. Răspunde

  O carte buna este o carte pe care o citesti cu drag. Nu conteaza ca are dialoguri, sau e descriptiva, ca e vulgara, sau nu, are acel ceva.

 5. Răspunde

  O carte buna, va fi mereu si mai buna, si vei dori sa o recitesti mereu si mereu, si de fiecare data vei surprinde ceva nou. O carte buna te captiveaza de la inceput si nu o mai poti lasa din mana decat la sfarsit,.

 6. Răspunde

  Apropo de carti am un teanc care trebuie citit de mine le am sub masa de la calculator.

 7. Răspunde

  Eu consider o carte a fi buna atunci cand ma identific macar intr-o mica masura cu un personaj. In conditiile astea, citesc cu cel mai mare drag.

 8. Pingback: De ce trebuie sa sustinem "Semn SPRE carte" » Florescu Lucian

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *