Ce este “o carte buna”?

libris bestsellerProvocări după provocări au fost lansate în ultimul timp de Libris, celebra librărie online care a mai beneficiat de câteva articole frumoase la mine pe blog. După ce în aprilie am participat la o provocare cu acest articol am rămas surprins că ne putem bate şi la cultură, nu numai la măgării. Spun asta pentru că a fost o competiţie pe cinste, mi-a plăcut jurizarea şi am fost foarte tensionat pe toată durata sa. Acum, sper să readuc cititorilor mei ceva nou, cum a fost şi acel articol care şi în aceste zile mai generează foarte multe vizite, şi am primit şi câteva mulţumiri pentru el.

Din toată experienţă mea în lectură, şi după cărţile pe care le-am citit (sună de parcă ar fi fost foarte multe), am putut la finalul cărţii să-mi dau seama că există cărţi frumoase, nu doar ceva ce îţi poate acapara foarte mult timp.

O carte bună în primul rând vorbeşte cu tine, te face să dialoghezi cu ea, chiar dacă în acele momente nu realizezi acest lucru, o citeşti de parcă ar fi ultima zi în care ai mai putea citi, o citeşti ca şi cum ar fi ultimul lucru pe care îl poţi face. O carte bună este prietenul cititorului. La fel cum este şi în viaţa reală, sunt oameni pe care îi uiţi după câteva zile, şi alţii de care îţi vei aduce aminte toată viaţă. La fel se aplică şi la cărţi.

O carte bună nu va sta niciodată în bibliotecă, o spun din propria experienţă. Am câteva cărţi în viaţă pe care nu le ţin în bibliotecă, adesea se găsesc aşezate într-un sertar unde cotrobăiesc zilnic. Aşezată cu faţa în sus, o privesc câteva secunde şi îmi amintesc momentele pe care le petreceam împreună în momentul lecturii. Îmi retrăiesc unele amintiri plăcute, şi poate dacă se trezeşte ceva în interiorul meu o mai deschid o dată şi mai arunc câteva priviri asupra ei. Tot aici ar trebui să amintesc că acesta este avantajul faţă de nişte cărţi online, le poţi vedea fizic, le poţi atinge, mirosii şi simţii.

Părerile sunt împărţite, fiecare cu gusturile lui, şi cu toţii ştim vorba aceea cu gusturile. Dar, pentru mine o carte bună mă ajută în creşterea inteligenţei emoţionale, de aceea citesc. Fără lecturarea a câtorva cărţi semnificative nu poţi să priveşti dincolo de această lume, de aceea întotdeauna avem nevoie de mai mult.

O carte bună te va face să citeşti

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *