Cat de reala sa fie emisiunea Vax Populi?

Cu siguranţă nu este om pe tot internetul ăsta românesc care să nu se fi uitat cel puţin o dată la un videoclip de la Vax Populi. Emisiunea aceea în care un reporter întreabă lumea pe stradă (prin sate, mai exact) anumite trebuşoare care ar trebui ştiute cam de fiecare dintre noi.

Însă, după umila mea părere, întreaga emisiune nu este chiar atât de transparentă pe cât am crede. Din câte se poate observa, oamenii sunt aleşi cu o atenţie sporită înainte de a fi intervievaţi, adică să fim serioşi, foarte puţini din cei ce apar în emisiunea Vax Populi au o înfăţişare de intelectuali.

Majoritatea sunt agramaţi la maxim, au foarte puţine clase şi provin dintr-un mediu rural. Posibil să existe şi genii în mediul rural, dar eu nu am auzit nimic de ei, adică nimeni nu-i promovează, tot cei de la Vax Populi sunt promovaţi.

Acum poate credeţi că am ceva cu formatul emisiunii, ţin să evidenţiez faptul că râd şi mă minunez aproape la fiecare episod, sunt abonat la canalul de Youtube de ceva timp şi nu ratez niciun videoclip, însă prea mi se pare că unele secvenţe sunt puţin mai exagerate.

Ca orice alt show, nu se ştie niciodată întrebarea adevărată pe care reporterul a adresat-o persoanei în cauză, se poate ca întrebarea să fie rotită în aşa fel încât să te încurce şi să nu ai şanse reale să dai un răspuns valid. Încă de acum câţiva ani am învăţat că nu orice apare la TV sau pe internet este şi adevărat, de aceea nu mă apuc să judec protagoniştii emisiunii Vax Populi.

Sunt mai mult ca sigur că se montează imaginile cu mare grijă, întrebările sunt foarte bine structurate, iar persoanele sunt găsite după îndelungi căutări.

“Cum se numeşte ţara noastră?” este ultimul videoclip viralizat, să fie el chiar 100% real?

Mă îndoiesc.

14 Comments

 1. Răspunde

  Dupa 10 ani de tembeliziune pot sa-ti spun destul de exact cum se realizeaza astfel de “emisiuni”. Totul e cat se poate de real, dar tine de selectarea interlocutorilor si de editarea la montaj a raspunsurilor.
  Prin una mie noua sute toamna 🙂 (adica prin 1995) am facut (montat/editat) o emisiune despre – “cat de mult ne afecteaza explozia demografica de la Dubrovnik” – Pentru aprox. 5 minute cu tot cu generice am folosit cam 45 min. de material filmat brut si am ales doar raspunsurile care se potriveau cu ideea pe care doream sa o transmitem.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Banuiam eu ca se taie foarte mult la montaj.

  • Răspunde

   Da, Petre are dreptate. Astia poate ca umbla 4 zile pentru 3 minute de emisiune. Desi, nu e chiar greu prin satele Romaniei sa dai de oameni cu adevarati rupti de lume. Uneori si eu ma intreb daca e regizata pentru ca absurdul are limita ei.

 2. Răspunde

  Lucrez la tembeliziunea asta si se munceste zilnic la emisiune.
  Se duc prin sate uitate de lume, bazandu-se pe faptul ca oamenii nu cunosc prea multe, sunt oarecum luati prin surprindere… cine are ochiul format isi da seama ca omul ala are emotii, ca poate… dupa ce se termina interviul isi da seama ce se intampla. Sau… niciodata!

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Ah, am uitat ca acolo lucrezi. 🙂

 3. Răspunde

  Subscriu la ce au zis și Petre cu Yamasha. Sunt sigur că înainte de a ne arăta nouă întrebarea pe care o pune, face unele comentarii bine gândite ca să-i ducă în eroare atunci când vor întreba decisiv.

 4. Răspunde

  Sincer sa fiu eu cred ca sunt reale deoarece populatia Romaniei este diversificata si se gasesc fel si fel de specimene !

 5. Răspunde

  Stau si ma intreb ce au de castigat cei carerealizeaza si produc aceste interviuri… doar sa constati ca oamenii nu detin asa multe informatii nu e suficient.

  • Luci Florescu

   Răspunde

   Eu chiar cred ca au multe de castigat.

 6. Răspunde

  M-am uitat si eu de foarte multe ori la aceasta emisiune, niciodata nu m-am gandit sa fie reala. Cu siguranta, in Romania traiesc multe exemple, care mai de care.

 7. Răspunde

  Nu ar avea farmec sa te uiti la astia si sa vezi dialoguri de genul:

  Reporter: cum se numeste tara noastra?
  Mitica: Romania
  Reporter: sunteti genial dom’le, felicitari!

  Da, pare greu de crezut, oameni ca astia traiesc printre noi. Welcome omu’ preistoric!

 8. Răspunde

  O prostie aceasta emisiune, si daca durea putin prostia asta, cei care se ocupa de ea pana acum erau morti.

 9. Pingback: Alexandra Tipter: "Am inceput sa scriu de ceva timp si mi-am dat seama ca imi si place. Sper sa imi si iasa." | Blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE!

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *