Care sunt cele mai bogate alimente în vitamine?

Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Şi cum organismul nu ştie sau nu are cum să le fabrice, va trebui să le cauţi în alimentaţie. Atenţie însă, deoarece sunt destul de fragile.

Vitaminele A, C, D, E… fiecare din ele este esenţială pentru cea mai bună stare de sănătate. Pentru a fi siguri că nu suferim din cauza unor carenţe, cel mai bine ar fi să optăm pentru alimentele care sunt cele mai bogate în vitamine. Pentru că fiecare vitamină are alimentul său campion.

Vitamina K, implicată în soliditatea osoasă şi în coagularea sângelui. Această vitamină este prezentă în varză, dar şi alte legume verzi, alege, ficat sau ouă.

Vitamina A, importantă pentru sănătatea ochilor, a mucoaselor şi a ochilor. Alimentele cele mai bogate în vitamina A sunt morcovii şi toate legumele care sunt în nuanţe de portocaliu şi de galben. Dar şi vegetalele în nuanţe de verde, roşiile, produsele lactate, ouăle şi ficatul. Spanacul este şi ea cea mai bună sursă.

Vitaminele B, ideale pentru producţia de energie în celule. Vitaminele din grupele B se regăsesc în germenii de grâu, ficat, în carnea roşie, în drojdia de bere, peşte, fructele de mare şi cerealele integrale.

Vitamina C, cea mai bună pentru stimularea sistemului imunitar şi pentru cicatrizare. Pentru stimularea sistemului imunitar, cele mai bune sunt citricele, fructul kiwi, coacăzele şi ardeiul roşu.

Vitamina D, indispensabilă pentru absorbţia şi fixarea calciului pe oase. Dacă vrei să consumi mai multă vitamina D, alege alimentele precum ficatul sau uleiul din ficat de peşte, gălbenuşul sau conservele de peşte în ulei.

Vitamina E, vitamina cu un rol antioxidant foarte important. Vitamina E se regăseşte în uleiurile vegetale, în cerealele integrale, în gălbenuş, în legumele cu frunze verzi sau în fructele uscate precum nucile sau migdalele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?