Boli ale deceniului – la vârsta de 40 de ani și mai mult

“Bătrânețea nu este o bucurie”, iar odată cu vârsta, problemele de sănătate ne așteaptă literalmente la fiecare pas. Mai ales dacă există factori care contribuie la dezvoltarea anumitor boli în viața unei persoane. Desigur, trebuie să ai grijă de sănătate de la o vârstă fragedă, dar necesitatea de a verifica în mod regulat și de a lua anumite măsuri preventive de-a lungul anilor devine mai acută. In acest articol vom afla ce boli ne așteaptă la 40, 50, 60 de ani și peste, cum să reducem riscul dezvoltării lor sau să asigurăm depistarea precoce pentru un tratament eficient.

Varsta de 40 de ani in care este timpul să aveți grijă de sănătate

O boală este mai ușor de prevenit decât de vindecat, un astfel de postulat constituie baza medicinei preventive moderne. Printre bolile legate de vârstă se numără bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul de tip II, boala renală, sistemul hepatic și musculoscheletic, modificările degenerative, tulburările funcției vizuale și auditive, sarcopenia și sindromul metabolic. Riscul dezvoltării lor depinde nu numai de factorii genetici, ci și de stilul de viață al fiecărei persoane. Acestea din urmă includ obiceiurile dietetice, activitatea fizică, calitatea somnului, susceptibilitatea la stres, alternarea muncii / odihnei etc.

Deși multe boli de astăzi sunt neobosit “mai mici”, experții spun că cea mai mare atenție ar trebui acordată sănătății după varsta de 40 de ani. La această vârstă, apare riscul de a dezvolta astfel de boli cum ar fi:

Artrita

Aproximativ 70% din populația după 40 de ani este diagnosticată cu artrită a articulațiilor picioarelor, puțin mai rar și a mâinilor. Articulațiile mâinilor reprezinta cel mai slab loc la femei, genunchii reprezinta cel mai vulnerabil punct la bărbați. De-a lungul anilor, intensificarea proceselor naturale de îmbătrânire duce la contracție și la pierderea elasticității musculare, pierderea flexibilității și multe alte probleme. Toate acestea, împreună cu lipsa activității fizice, sporesc riscul apariției artritei și a altor tulburări mai grave ale sistemului musculo-scheletic.

Bolile cardiovasculare

Patologiile cele mai periculoase, in care riscul creste odată cu vârsta, includ în special boala coronariană, care duce la infarct miocardic și crește probabilitatea subită de deces. Factorii de risc pentru patologiile cardiovasculare includ excesul de greutate, diabetul zaharat, colesterolul ridicat, fumatul, abuzul de alcool, tensiunea arterială ridicată etc.

Diabetul de tip II

Oamenii de peste 40 de ani constituie un grup de risc special pentru dezvoltarea diabetului non-insulin dependent. Motivul pentru acesta este pierderea parțială de către țesuturi a capacității lor de a răspunde la acțiunea insulinei. Diabetul zaharat se dezvoltă treptat și asimptomatic în stadiile incipiente. Prin urmare, după vârsta de 40 de ani, se recomandă să se verifice nivelul glicemiei o dată pe an. În mod mai responsabil față de problema prevenirii acestei boli ar trebui abordată de persoanele cu supraponderabilitate, predispoziția genetică și alți factori care cresc riscul de diabet.

Afecțiuni oncologice

Femeile cu vârsta de peste 40 de ani au un risc crescut de cancer mamar și ovarian, în timp ce bărbații au un risc ridicat de cancer la prostată, rect și testicule. Reprezentanții ambelor sexe cu factori sensibili (fumatul, mediu sărac, etc.) sunt, de asemenea, susceptibili la cancer pulmonar. În plus față de eliminarea factorilor de risc, pentru prevenirea cancerului, este necesar ca acestia să se supună unor diagnostice regulate. Într-adevăr, multe tipuri de patologii sunt tratate cu succes precis în stadiile incipiente.

De asemenea, cu vârsta crește riscul de probleme de vedere. Reducerea elasticității și slăbirea mușchilor ochiilor contribuie la dezvoltarea unei hipermetropii. Și chiar dacă o persoană nu are probleme cu vederea, se recomandă să se viziteze un oftalmolog după 40 de ani, la fiecare an și jumătate. În plus față de verificarea acuității vizuale, este important să se măsoare presiunea ochiilor, ceea ce va permite descoperirea glaucomului în stadiile inițiale ale dezvoltării acestuia.

Obligatorie pentru femei este mamografia sau ultrasunetele facute la sân. Studiul se efectuează începând cu a cincea până la a zecea zi a ciclului o dată la 1-1,5 ani. Nu uitați de ginecolog, cel puțin o dată pe an, trecând testul PAP (citologie cervicală), care determină cancerul în primele sale stadii.

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, la fiecare 5 ani (40, 45), este recomandat sa se faca analize de sânge pentru a afla nivelul hormonului stimulator tiroidian (TSH), produs de glanda pituitară și care permite determinarea anomaliilor glandei tiroide.

După varsta de 50 de ani, vă recomandăm să vă măriți vigilența!

Lista recomandărilor pentru persoanele care sărbătoresc cea de-a 50-a aniversare devine din ce în ce mai vastă. Este necesar:

 • acordarea unei atenții deosebite prevenirii și depistării precoce a bolilor oculare. După 50 de ani, riscul de degenerare maculară, cataractă și glaucom, care provoacă mai mult de 80% din pierderea vederii crește semnificativ.
 • studii relevante pentru a determina densitatea minerală osoasă și repetarea la cel puțin o dată la 5 ani. Această recomandare este cea mai relevantă pentru femeile care, odată cu apariția menopauzei, constituie un grup special de risc pentru dezvoltarea osteoporozei. Pentru prevenirea problemelor cu sistemul musculo-scheletic, medicul poate prescrie anumite medicamente. De asemenea, este necesar să se monitorizeze cantitatea de calciu consumată în alimente. Rata recomandată de calciu pentru bărbați și femei în vârstă de 50 de ani este de 1000 mg pe zi.
 • chiar și cu o stare bună de sănătate, o dată pe an, este recomandat sa se viziteze un urolog. La vârsta de 50 de ani, hiperactivitatea vezicii urinare și incontinența urinară sunt frecvente. Ambele probleme cu detectarea lor în timp util sunt tratate cu succes.
 • cel puțin o dată pe an este necesar ca persoanele să se supună unei audiograme, pentru a determina apariția unor probleme cu auzul. O deteriorare graduală a auzului cu vârsta este, din nefericire, un proces ireversibil, dar multe dintre problemele care au apărut pe fundalul altor patologii sunt complet tratabile.
 • la fiecare trei ani este necesara o analiză a colesterolului. Fumatul, inactivitatea fizică, consumul de alcool, excesul de grăsime și alte alimente “nesănătoase”, toate acestea cresc nivelul colesterolului. Și pentru a reveni la normal este destul de dificil. Excesul de colesterol amenință dezvoltarea aterosclerozei și atacului de cord.
 • completați o colonoscopie, o examinare a intestinelor cu un tub flexibil, echipat cu o cameră mică la capăt. Un astfel de studiu permite determinarea cancerului intestinal și prezența altor tumori. După varsta de 50 de adi, experții o recomandă cel puțin o dată la 10 ani.
 • barbatii, in fiecare an ar trebui sa faca un test PSA, un test de sange pentru a identifica un antigen specific de prostata. O ușoară creștere a nivelului indică prostatită, iar rate mai mari indică prezența unei tumori maligne.
 • verificați lunar organismul pentru o creștere nouă și neobișnuit de rapidă a alunițelor vechi, prezența tumorilor atipice și a altor probleme dermatologice. La detectarea semnelor suspecte este necesar să se efectueze dermatoscopie. Pentru a reduce riscul de cancer de piele, trebuie să evitați expunerea prelungită la soare a pielii. De asemenea, nu se recomandă abuzul de bronz artificial.

În plus, trebuie să urmați toate recomandările pentru persoanele după 40 de ani descrise mai sus.

Ce boli ar trebui sa intre in atenție după varsta de 60, 70 și 80 de ani?

Bolile cardiovasculare reprezintă un risc deosebit pentru sănătatea și viața persoanelor cu varsta de peste 60 de ani. Pentru prevenirea acestora este necesară măsurarea corectă a nivelului tensiunii arteriale și corecția hipertensiunii, sub supravegherea medicului curant. De asemenea, se recomandă să:

 • efectuați periodic o electrocardiogramă în repaus și cu o sarcină;
 • faceti o lipidogramă, un test pentru nivelul colesterolului din sânge;
 • sa faceti dopplerografia vaselor cerebrale;
 • faceti ultrasunete ale vaselor picioarelor.

Boala pulmonară obstructivă cronică și cancerul pulmonar prezintă, de asemenea, un risc pentru sănătate. La această vârstă, dacă nu a fost posibil să faceți acest lucru mai devreme, este timpul să renunțați la fumat, să ajustați dieta, să eliminați alimentele grase, prajite și alte alimente nesănătoase și, în general, să începeți să conduceți un stil de viață activ. Deplasările zilnice și exercițiile fizice fezabile vor aduce beneficii persoanelor în vârstă.

Problema osteoporozei se înrăutățește odata cu vârsta. Boala progresistă duce la căderi, leziuni și dizabilități. Pentru a menține oasele sănătoase, organismul necesită calciu, vitamina D, exerciții fizice și dietă.

După varsta de 75 de ani, oamenii se încadrează într-un grup de risc special pentru dezvoltarea demenței (demenței senile). De-a lungul anilor, probabilitatea acestei boli crește. Nu este deloc corect să considerăm că demența este o consecință a proceselor naturale de îmbătrânire a organismului, deoarece aproximativ o treime din cazurile de dezvoltare a bolii pot fi prevenite sau cel puțin să se întârzie momentul dezvoltării lor. Factorii de risc sunt hipertensiunea arterială și obezitatea la mijlocul vieții. Motivul apariției unor astfel de afecțiuni este o scădere a funcției cognitive, izolarea socială, deteriorarea sănătății fizice, dizabilitatea și alte probleme care așteaptă mulți oameni de vârstă înaintată. Starea generală a vârstnicilor este afectată de scăderea acuității vizuale și a afectării auzului. Oamenii de știință de la Universitatea din Miami au efectuat un studiu la care au participat 2520 de persoane în vârstă de 65-84 de ani. Voluntarii au fost monitorizați timp de 8 ani. Ca urmare, specialiștii au reușit să detecteze o anumită relație între problemele de vedere și declinul cognitiv la participanții la studiu. Experți din SUA și Italia, care au studiat anterior legătura dintre problemele de auz legate de vârstă și tulburările cognitive, au ajuns la concluzii similare.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *