Guest: Blog generalist versus blog de nisa

Există o confuzie pe Internet în ziua de azi. Multe persoane nu cunosc diferența dintre blogurile generaliste, unde se scrie despre orice, și ajung să le confunde cu cele de nișă, adică acele site-uri care sunt focusate pe un domeniu anume.

fsater-for-gamingȘi de-aici apar tot felul de discuții. Unii spun că blogurile generaliste sunt cele mai tari, alții că cele de nișă sunt mai bune, lăsându-i, astfel, în ceață pe începătorii care vor să-și deschidă primul lor blog.

Această confuzie la nivel național nu poate decât să dăuneze tinerelor talente care vor să înceapă un blog online. Pentru că nu știu să facă diferența, ajung să înceapă un blog care nu e în armonie cu obiectivele lor. Și după luni sau ani de zile de scris articole, își dau seama că totul a fost o MARE pierdere de vreme.

Înainte de toate, hai să spunem care sunt beneficiile fiecăruia. Pe scurt, blogurile generaliste sunt potrivite cuiva care vrea să-și expună părerile fără să aibă pretenția că face afaceri pe Internet sau că va ajunge vreodată să scaleze acel blog și să facă bani foarte mulți.

Ca o analogie, gândește-te la emisiunile tip pamflet care sunt la mare modă la noi. Discută diverse lucruri și, după ce te uiți ani de zile la ele, ajungi la concluzia că viața ta nu e mai bună. În schimb, marele lor avantaj (ce trebuie extrapolat și la blogurile generaliste) este că îți stimulează gândirea critică și te învață să pui la îndoială tot ceea ce vezi și auzi.

Dar de la a citi așa ceva la a scrie, e un pas mare. Pentru a reuși cu un blog generalist trebuie să ai o înclinație specială pentru a spune oamenilor povestiri, o anumită carismă, un anumit mod de a vedea lumea. Dacă ai asta și te ții de treabă, la un moment dat tot vei ajunge să fii cunoscut și citit de toată lumea.

Problema cu blogurile generaliste apare când vine vorba de bani. Deși liderii acestor nișe fac anumite sume deloc de neglijat la nivel de România, un asemenea blog nu poate fi considerat o afacere, și nici nu poate fi scalat. El e osândit să rămână ceea ce a fost de la bun început: un blog unde autorul își expune părerile iar cititorii comentează. Monetizarea vine din reclame sau link-uri plătite, iar acestea vin la rândul lor de la agențiile de publicitate cu bugete generoase.
Problema este, însă, mai adâncă. Dacă nu ai un blog mare, acele agenții nu te vor băga în seamă. Și chiar dacă îl ai, faptul că nu îi cunoști îți limitează serios șansele să direcționeze din bani către tine. Patronul Trilulilu.ro, pe care am avut ocazia să-l aud și să-l văd într-o conferință la Facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca anul trecut, a spus că a trebuit să călătorească personal la București pentru a se întâlni față în față cu reprezentanții acestor agenții și a clădi relații.

Cu alte cuvinte, un blog generalist e un fel de ruletă rusească pentru omul de rând. Dacă ai pile bine, dacă nu, atunci va trebui să scrii al nabii de bine pentru a te face remarcat.

Aici vine blogul de nișă, ”salvarea” omului de rând. Acesta rezolvă problema banilor foarte elegant. În primul rând, acesta nu se bazează pe agențiile de publicitate pentru că promovează fie produsele autorului (“in-house”) fie produse prin afiliere (ce se găsesc pe platformele de profil). În plus, problema traficului este rezolvată prin valoarea pe care fiecare articol de pe blog o oferă.

Cu alte cuvinte, dacă la un blog generalist, contează cum scrii, la unul de nișă contează să oferi informație de calitate din domeniul respectiv, informație folositoare, pe care cititorul să o pună în aplicare și să observe niște rezultate palpabile, care să îi schimbe viața în mai bine.

Dezavantajul unui blog de nișă este că nu poți să deviezi prea mult de la subiect. Trebuie să scrii despre același domeniu în continuu și să găsești titluri de articole care de care mai interesante, chiar și atunci când ai senzaţia că ai spus tot ce se putea.

Dar un blog de nișă are un avantaj. El îți permite să construiești o comunitate în jurul lui, care are un set comun de interese. Cu alte cuvinte, ai pe mână o afacere pe care o poți crește, oferind și mai multe produse și și mai mult conținut util și gratuit comunității tale. Iar asta înseamnă din ce în ce mai mulți bani pe termen lung. Iar resursele care te învață cum să faci un blog de nișă sunt destul de multe.

Care din ele ți se potrivește cel mai bine? Rămâne la latitudinea ta. Eu ți-am expus argumentele și contraargumentele. Dar, ca să simplific lucrurile, eu le văd în felul următor: dacă ești mai puțin interesat de bani și mai preocupat de ideea de a fi cunoscut și de a-ți expune punctele de vedere despre ce e bine și ce e rău pe lumea asta, un blog generalist este pentru tine. Dar, dacă ai un hobby sau o pasiune din care vrei să faci bani din ce în ce mai mulți, și ești înzestrat cu pragmatismul necesar să crești această mică afacere, un blog de nișă este pentru tine. Iar apoi, sigur că te poți extinde și în alte nișe, mai apropiate sau mai îndepărtate unele de altele.

Deci, ce alegi?

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *