Azi am dat prima simulare pentru BAC

Poate nu toată lumea este la curent cu ce se mai întâmplă prin sistemul de învăţământ, aşa că, ţin să vă anunţ că din acest an şi elevii de clasa a XI-a vor susţine simularea examenului de bacalaureat în compania celor din clasele a XII-a.

După spusele celor din minister, această simulare are ca scop: “familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional, şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.”

Trecând peste, eu vreau să vorbesc mai mult despre ceea ce mă interesează mai mult, adică simularea celor din clasa a XI-a. Noi am dat astăzi simularea la limba şi literatura română amestecaţi cu ăştia mai mari care vor susţine peste câteva luni examenul de bacalaureat, pot spune un singur lucru, indiferenţă şi nepăsarea primează.

Din câte am observat eu chiar cei din a XII-a nu au acordat o atenţie prea mare pentru simulări, până la urmă sunt doar nişte simulări, notele nu se trec în catalog, de unde rezultă bineînţeles interes 0. Din punctul meu de vedere simulările sunt fără rost pentru că nu mă ajută cu prea multe lucruri, adică mă pot autoevalua în multe alte moduri, mai ales că la clasă se pune şi ceva accent pe realizarea de subiecte.

Acum vine întrebarea mea, dacă cei mai mari că noi nu acordă atenţie, atunci noi ce să mai facem? Eu personal am scris tot ce am ştiut, doar aşa, să îmi etalez nivelul, dar sunt foarte mulţi care au părăsit sala de examen după o oră de la începerea acestuia, păi cât poţi scrie în 60 de minute? Este un text argumentativ de redactat care trebuie să aibă 150-300 de cuvinte, dar şi un eseu care să aibă minim 600 de cuvinte, unde mai adaugi şi subiectul I unde mai trebuie puţină gândire…cum faci atâtea lucruri în 60 de minute? No, trageţi voi concluzia….

Aceasta este varianta pe care am primit-o eu, este cea pentru clasa a XI-a la profilul real, da, de anul trecut se fac subiecte diferenţiate.

subiecte bac

subiecte bac

Avem şi baremul:

baremxireal1

baremxireal2

 

Trecând peste, pot spune că subiectul prezent mai sus este unul de tip mediu, adică mi se pare unul la care se poate lua lejer o notă mare dacă îţi dai foarte mult interesul. Subiectul I este clasic, la Subiectul al II-lea pot spune că am picat într-o oarecare măsură pe subiect, adică trebuia să scriem impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor (un fleac), iar la Subiectul al III-lea am fost cam surprins, se tot auzea că va fi sigur Eminescu, dar a picat altceva, asta este până la urmă, sunt foarte curios de nota pe care o voi primi.

9 Comments

 1. Răspunde

  Anii de liceu sunt cei mai frumosi ani din viata bucurate si traieste la maxim aceste luni pe care le mai ai…

 2. Răspunde

  Pe vremea mea nu cred că am avut simulare, sau cel puțin așa îmi aduc aminte. Direct în examen. Ce-ai știut, ai știut și asta e. Ceea ce e ok la o simulare e că te ajută să te obișnuiești cu ideea unui astfel de examen. Dar, pe partea de subiecte NU e relevantă. Pentru că, de exemplu, la partea III îți poate pica o operă pe care o stăpânești mai bine sau una pe care nu o prea stăpânești…
  Totuși, dacă e să mă uit peste subiecte, mi se pare că sunt destul de grele unele. Mai ales la punctul 1, explicațiile. Alea nu mi-au plăcut niciodată.
  Subiectul II e surprinzător. Mai ales că e în ton cu anul în care trăim. S-au schimbat mult de acum câțiva ani. 🙂
  Iar la III e cam ce mi-a picat și mie la capacitate în a VIII-a, că bănuiesc că e vorba de o comedie gen O scrisoare pierdută de Caragiale. 😀
  Adevărul e că ăia mai mari nici nu se stresează. Nici măcar înainte de bacalaureat. Atâta timp cât simularea e doar o simulare fără vreo importanță prea mare nu au vreun motiv pentru care să se streseze.
  E bine că totuși sunt persoane ca tine, interesate să vadă care le este nivelul și se implică mai mult decât o fac ceilalți.

  Cât despre cei care au părăsit sala de examen după o oră, sunt sigură că ăia au făcut-o pentru că NU mai știau ce să scrie :)) Abia te descurci cu 3 ore când ai de scris și de gândit mult… o oră e o nimica toată. Dar fie, unii sunt Speedy Gonzales. :))

  Aa, da. Văd acolo la subiectul I, punctul 9 că se punctează și încercarea de comentare. Genial. Măcar încerci și primești ceva, decât nimic. 😀

  Multă baftă Lucian! 🙂

  • Răspunde

   Multumesc. Cum ziceai si tu, ceva gen O scrisoare pierduta, asa ca l-am caracterizat pe Stefan Tipatescu. Acum poate nu au stiut respectivele persoane ce sa scrie mai exact, asa ca o ora era inca prea mult.

   De exemplu la mine a fost mai urat la matematica, adica am primit o simulare relativ usoara, doar ca nu am facut pregatire inainte, nu am stiut formule, etc…o ora si jumatate mi-a ajuns :))

 3. Răspunde

  Si care sunt notele? M-am uitat sa vad daca ai scris un al doilea articol pe acest subiect, in care speram sa te lauzi cu notele, din pacate nu am vazut. Sunt rezultate bune sau mai lucrezi pana anul viitor? Oricum, mult succes!

  • Răspunde

   Multumesc de intrebare. Pai pentru simularea asta nu am deschis prea mult caietele pentru ca nu am vaut nici cea mai mica motivare, si cel mai probabil nu o voi face altceva nici la cele care se vor da in mai. Referitor la note, sunt exact pe masura asteptarilor mele, adica stiam ca rezultatul va fi acesta avand in vedere pregatirea. La romana am luat 7.4, acolo se putea lua lejer peste 9 doar ca a picat comedia care a fost o surpriza pentru mine si nu am repetat nici macar la scoala la orele de pregatire, deci a trebuit sa realizez un eseu pentru o opera pe care am studiat-o in semestrul I din clasa a X-a, deci a trecut mai bine de un an de atunci, asa ca mai bine de 70% a fost din amintiri, foarte putine date exacte. Tot la romana am gresit si la primul subiect unde este relativ usor, neatentia ma omoara uneori. Trecand la matematica, acolo am luat un 2.2, nota care nu reflecta media pe care o am la matematica, adica in clasa a IX-a am avut media 10, apoi in clasa a X-a media 9, iar acum din a XI-a de cand am inceput analiza am avut 7. La mate e treaba ca fara formule nu ai ce cauta, degeaba stiam eu cum se face o ecuatie cu logaritmi in a X-a daca acum la simulare nu am stiut formula de la logaritm, adica nu am repetat absolut nici o formula, deci am scos cateva puncte doar de la subiectul II care este facut anul acesta. Si inca o treaba cu 2.2, dupa ce m-am uitat peste barem, avand in vedere ce am facut sunt sigur ca trebuia sa iau cel putin vreo 3.5, dar pana la urma asta este, se pare ca voi avea ocazia sa vad simularea si atunci voi vedea daca chiar am avut dreptate.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *