Alimentele cu calorii negative – mit sau realitate?

Există unele alimente care te pot ajuta să slăbești ușor? Adevărat sau fals? Oare despre ce este vorba?

Un așa-zis aliment cu calorii negative este un aliment care conține la baza sa foarte puține calorii, un aliment foarte slab din punct de vedere energetic. Cu alte cuvinte, aportul de calorii al alimenetelor este anulat în timpul digestiei.

Dar nu există alimente care nu conțin deloc calorii. Nu trebuie să visăm atât de departe. Să luăm deci un exemplu. O legumă precum broccoli conține 25 de calorii. Pentru digerarea sa sunt necesare 80. Se obține astfel o diferență de 55 de calorii atunci când vine vorba despre balanța cheltuielilor energetice. Deci unele fructe și legume sunt foarte friendly cu organismul, au un indice glicemic foarte scăzut, sunt foarte bogate în fibre, un lucru care poate stimula producția de enzime digestive.

Nu te gândi însă că te vor face să te topești ca un cub de gheață la soare. Nu. Sunt cele care te vor ajuta să ai un stil de viață mai sănătos.

Deci din categoria legumelor ar trebui să consumi mai des varză, spanac, fasole verde, andive, ardei sau castravete. Dar poți miza și pe usturoi, sparanghel, vânătă, morcov, țelină, ciuperci, dovlecei, fenicul, napi, ceapă, praz sau ridichi.

Cele mai celebre fructe cu calorii negative sunt lămâia, ananasul, pepenele roșu, papaya sau roșia. Dar și rubarba, murele, căpșunile, caisele, portocala, mandarinele, merele sau mango.

Ţine cont însă de un lucru – trebuie să încerci să respecți un bun echilibru alimentar. Aceste alimente conțin mai ales vitamine, minerale, apă, adică micronutrineți cu foarte puțină energie dar și foarte puține proteine, lipide și eventual un nivel slab de glucide. Sunt deci de favorizat atunci când vrei să slăbești sau să ai un regim alimentar echilibrat. Dar nu trebuie să consumi doar alimente cu calorii negative deoarece vei suferi din cauza unor carențe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?